Un schelet vechi de 4200 de ani aduce informații importante despre cancer

Cancer la sân Foto: Wikimedia

Descoperirea scheletului unei femei care a trăit acum 4200 de ani a scos la iveală un fapt surprinzător despre bolile cu care se confruntau oamenii din acea perioadă.

Deși se credea faptul că formele de cancer sunt boli care duc la decesul omului modern și că nu au existat în Antichitate, scheletul descoperit de către cercetătorii de la Universitatea Jaen din Spania îi contrazice pe cei care avea această părere.

Oamenii de știință susțin că scheletul vechi de 4200 de ani și care aparținea unei femei adulte care a trăit spre finele celei de-a șasea dinastii de faraoni din Egipt prezenta cancer la sân.

„Studiul rămăşiţelor ei pământeşti arată vătămările tipice provocate de cancer mamar la metastază”, a declarat un înalt oficial egiptean într-o conferinţă de presă.

Femeia era o aristocrată din Elefantina, oraş aflat în sudul Egiptului, iar scheletul ei a fost descoperit în necropola Qubbet el-Hawa.

Pentru că oamenii nu trăiau destul de mult pentru a dezvolta anumite tipuri de cancer, această boală este în totalitate absentă din arhivele arheologilor.

Într-un studiu publicat anul trecut, o echipă condusă de către Michaela Binder de la Universitatea Durham a descris carcinomul metastatic descopert în rămășițele unui tânăr care avea între 25 și 35 de ani și care a trăit în Nubia antică în jurul anului 1200 î.Hr, informează iflscience.com.

Recomandările editorilor GreatNews:

Viața fără rate la bancă. La 16 ani, a ridicat o casă de unul singur

Faza zilei. Omagiul adus de un arbitru unui fotbalist extraordinar

Bacșiș-surpriză pentru un casier generos dintr-un fast food

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version