Luare de ostatici într-o cafenea. Doi ostatici și atacatorul au murit

luare de ostatici
Zeci de persoane sunt ținute ostatice într-o cafenea din Sydney. Foto: Captură YouTube

După 17 ore în care mai multe persoane au fost ținute ostatice într-o cafenea din centrul orașului Sydney din Australia de un bărbat înarmat, poliția a intervenit în forță, iar asediul a luat sfârșit. În schimbul de focuri care a urmat, doi ostatici au murit, iar alte șase persoane au fost rănite și au fost preluate de ambulanțe, relatează CNN. Atacatorul a fost ucis și el.

Autorul luării de ostatici din Sydney a fost Man Haron Monis, un cleric radical de origine iraniană supranumit „Şeicul Haron”. Bărbatul de 50 de ani era cunoscut autorităţilor australiene: fusese arestat în trecut pentru agresiuni sexuale și le trimisese scrisori insultătoare familiilor unor militari decedaţi care luptaseră în Afghanistan.

Când a intrat înarmat în cafenea, bărbatul i-a pus pe ostatici să așeze în dreptul ferestrei cafenelei un steag islamic negru.

Imaginile prezentate de televiziuni arătau un steag negru cu o inscripţie în arabă. Se pare că este vorba despre shahada, crezul islamic: „Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este profetul său”. Mai multe persoane au fost văzute ţinând mâinile sus.

Martin Place, o piaţă pietonală situată în cartierul de afaceri din Sydney, a fost evacuată, iar zeci de poliţişti înarmaţi au încercuit Lindt Chocolat Cafe. În cafenea au fost 17 ostatici.

Pe parcursul zilei, cu ajutorul ostaticilor, atacatorul a sunat în mai multe redacții din oraș și a intrat în legătură cu  jurnaliști și prezentatori cărora le-a transmis cerințele sale.

Potrivit SkyNews, bărbatul înarmat a cerut să poarte o discuție la radio cu premierul Australiei, Tony Abbott. Totodată, el a mai cerut și un steag al ISIS (Statul Islamic) și a declarat că în cafenea au fost amplasate două bombe, iar alte două au fost montate în oraș. El a amenințat că îi va omorî pe ostatici în cazul în care dolenațele sale nu vor fi îndeplinite. Bărbatul, care are în jur de 40 de ani, era îmbrăcat într-o bluză albă și o vestă de culoare închisă și își spunea „fratele” („the brother”).

Patrick Byrne, un producător de la postul de televiziune Channel Seven, a cărui redacţie se află în faţa cafenelei, a declarat că luarea de ostatici s-a desfăşurat sub ochii jurnaliștilor.

„Am fost şocaţi să vedem persoane care-şi puneau mâinile ridicate în sus”

„Ne-am dus la fereastră şi am fost şocaţi să vedem persoane care-şi puneau mâinile ridicate în sus pe geamurile cafenelei”, a declarat el pentru Australian Broadcasting Corporation.

Numeroase magazine au închis. Doar câteva persoane puteau fi văzute mergând pe străzi, care de obicei sunt pline de lume. „Este trist să mă gândesc că aici este la mine acasă şi că acest lucru se poate petrece oriunde”, a declarat o locuitoare, Rebecca Courtney.

La un moment dat, cinci persoane au reușit să evadeze și au ieșit în fugă pe o ușă laterală a cafenelei. Câteva dintre persoanele care au ieșit fugind purtau șorțuri și probabil făceau parte din personalul angajat al cafenelei.

Premierul australian Tony Abbott a convocat Comitetul pentru Securitate Naţională, din care fac parte membri ai Guvernului său şi consilieri însărcinaţi cu probleme de securitate, pentru a face faţă situaţiei.

„Nu cunoaştem motivaţiile autorului, nu ştim dacă este vorba despre motive politice, dar, evident, există elemente care se îndreaptă în acest sens”, a declarat el pentru presă, potrivit mediafax.ro.

Australia a interzis călătoriile în țările considerate focare ale terorismului

Australia, care s-a angajat în septembrie alături de Statele Unite în lupta împotriva organizaţiei Satul Islamic (SI), şi-a crescut nivelul de alertă faţă de ameninţarea teroristă reprezentată de combatanţi jihadişti australieni care s-au întors din Irak şi Siria.

Martin Place este centrul financiar al Sydney, în care se află sediile a numeroase administraţii, inclusiv biroul premierului statului New South Wales Mike Baird, şi sediul Băncii centrale.

Potrivit unor estimări, peste 70 de australieni luptă în prezent în rândul jihadiştilor în Irak şi Siria. Cel puţin 20 de au fost ucişi în regiune, iar autorităţile se tem că tot mai mulţi tineri australieni se pot radicaliza şi comite atentate pe teritoriul australian.

Australia şi-a înăsprit legislaţia antiteroristă la sfârşitul lui octombrie, interzicând orice călătorie fără un motiv valabil în ţări considerate focare ale terorismului internaţional.

Cu puţin înainte de luarea de ostatici, poliţia a anunţat arestarea unui bărbat, la Sydney, în cadrul unei anchete privind pregătirea unor atentate în Australia. Şeful poliţiei din New South Wales a declarat că nu crede că cele două evenimente au vreo legătură.

Suspectul, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat în cadrul unei „investigaţii în curs cu privire la pregătirea unui atentat pe teritoriul australian şi ajutarea unor cetăţeni australieni să călătotească spre Siria pentru a participa la activităţi armate”, se arată într-un comunicat.

Recomandările editorilor GreatNews:

Nume mari într-un nou dosar. Liviu Dragnea i-ar fi promis Alinei Bica funcţia de procuror general
Moment splendid la Călărași. Sute de jucării, donate de spectatori la un meci de handbal
Fenomen rar, surprins în imagini de vis: Marele Canion, cufundat într-o mare de ceață