Topul celor mai poluate orașe din România

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a declarat că există o situație gravă în ceea ce privește poluarea în mai multe orașe mari din țară.

În topul celor mai poluate orașe din țară, ministrul a nominalizat Bucureștiul, Iașiul și Brașovul. Cristiana Pașca Palmer a explicat, într-o emisiune la TVR, că există o limită de 35 de zile pe an în care nu trebuie depășiți parametrii de poluare, iar în această privință s-a văzut o îmbunătățire doar în Brașov.

„Sunt probleme de poluare a aerului, iar asta a dus România la situația de pre-infringement, în special pe 3 orașe: București, Iași și Brașov. Comisia Europeană a monitorizat mai multe orașe – unele dintre ele s-au conformat, mai suntem cu cele trei în probe. (…) Atunci când se constată o depășire a parametrilor, autoritățile locale sunt responsabile să ia măsuri”, a declarat ministrul.

Potrivit specialiștilor, gazele de eşapament, traficul intens, coşurile industriale, şantierele de construcţii, încălzirea rezidenţială sunt cele mai importante surse de poluare a aerului în marile orașe. De asemenea, dintre toţi poluanţii atmosferici, pulberile în suspensie şi ozonul de la nivelul solului sunt cei care afectează cel mai grav sănătatea umană.

Datele de specialitate arată că, în ultimii ani, mai bine de 40% din populaţia urbană a Europei a fost expusă la concentraţii de pulberi în suspensie (PM10) care au depăşit limitele stabilite de Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Anul trecut, ministrul Mediului anunța că în România, două oraşe înregistrează constant depăşiri ale acestui poluant: București şi Iaşi.

La începutul anului trecut, Agenţia Internaţională pentru Cercetări asupra Cancerului (I.A.R.C.), un organism specializat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.) a inclus poluarea din aer în categoria factorilor cancerigeni, alături de azbest şi tutun şi a publicat recent cifre îngrijorătoare pentru România. Potrivit acestora, pe primul loc în topul celor mai poluate orașe se afla Iaşiul cu 54µg/m3 (microgram pe metru cub de aer), urmat de Timişoara cu 51µg/m3 şi Craiova cu 49µg/m3. Bucureştiul ocupă locul patru în această listă cu 48µg/m3, fiind urmat de Botoşani (29µg/m3), Bacău (27µg/m3), Oradea (26µg/m3), Buzău (22µg/m3) şi Galaţi (18µg/m3). La polul opus s-a aflat Clujul, care nu a avut nicio depășire a parametrilor de poluare.

Alte știri pe aceeași temă: 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version