TOP 20. Cele mai bune orașe în care să fii biciclist

Bucureștenii pot închiria biciclete într-un sistem automatizat. Foto: Wikimedia Commons
Bucureștenii pot închiria biciclete într-un sistem automatizat. Foto: Wikimedia Commons

Odată cu urbanizarea tot mai accentuată, orașele au nevoie de soluții moderne care să asigure mobilitatea. Mersul pe biciciletă poate rezolva în parte problema traficului congestionat, iar investiția în infrastructură pentru biciclete este o decizie inteligentă, scrie wired.com.

Studii realizate în Danemarca arată că pentru fiecare kilometru parcurs pe bicicletă, societatea beneficiază de un profit net de 23 de cenți, în timp ce pentru fiecare kilometru mers în mașină societatea suferă o pierdere netă de 16 cenți.

În anul 2015, indexul celor mai prietenoase orașe cu bicicliștii, realizat de Copenhagenize Design Company, a analizat orașe cu o populație de peste 600.000 de locuitori (cu câteva excepții luate în calcul datorită importanței lor politice și regionale). Au fost evaluate 122 de orașe.

Prin comparație cu anul trecut, Copenhaga și Amsterdam continuă să domine clasamentul, dar noi orașe au intrat și ele în Top 20.

Realizatorii topului au luat în calcul criterii precum infrastructura pentru bicicliști, acceptarea lor socială și o percepție generală că mersul pe bicicletă este sigur. Orașele au primit puncte în plus dacă aveau un procent mare din populație care se deplasa pe bicicletă și nu cu mașina, precum și dacă ambele sexe erau reprezentate echilibrat printre cicliști (50-50).

Toate criteriile sunt importante, însă realizatorii clasamentului atrag atenția că, în ultimă instanță, infrastructura este elementul cheie. Danemarca și Olanda, de exemplu, au experimentat și au testat diferite reguli de peste un secol, până când au stabilit cea mai bună practică în domeniu, model pentru orașele din toată lumea.

Modelul include realizarea unor piste de biciclete într-un singur sens care nu sunt împărțite cu mașinile, cu autobuzele sau cu pietonii, construirea străzilor astfel încât numărul și viteza mașinilor în centrele orașelor să fie limitate și transformarea spațiilor publice în unele sigure, care să fie primitoare cu toată lumea, nu doar cu șoferii.

TOP 20 Cele mai bune orașe în care să fii biciclist:

1. Copenhaga (Danemarca)
2. Amsterdam (Olanda)
3. Utrecht (Olanda)
4. Strasbourg (Franța)
5. Eindhoven (Olanda)
6. Malmo (Suedia)
7. Nantes (Franța)
8. Bordeaux (Franța)
9. Antwerp (Belgia)
10. Sevilla (Spania)
11. Barcelona (Spania)
12. Berlin (Germania)
13. Ljubljana (Slovenia)
14. Buenos Aires (Argentina)
15. Dublin (Irlanda)
16. Viena (Austria)
17. Paris (Franța)
18. Minneapolis (SUA)
19. Hamburg (Germania)
20. Montreal (Canada)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută oameni pentru bucătărie, șoferi sau asistente
Cele mai bune oferte la produse de grădinărit
Locuri de muncă în străinătate. Se caută bucătari, ospătari, măcelari, îngrijitori

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: