Top 10 cele mai ciudate fructe și legume de care probabil n-ai auzit

pitaya
Pitaya. Foto: SMasters / Wikimedia Commons

Pitaya, manioc sau dudhi sunt câteva dinte fructele și legumele de care e posibil să nu fi auzit vreodată. Sunt populare în diverse colțuri ale lumii și ingrediente de neînlocuit în multe rețete. Iată o listă cu o partre dintre cele mai ciudate fructe și legume:

Castraveciori mexicani. Ca aspect, zici că sunt niște pepeni în miniatură. Sunt foarte dulci, se pot mânca cruzi, dar se recomandă și murați. Se coc și se culeg spre sfârșitul verii.

FOTO: Tigerente/Wikimedia Commons
FOTO: Tigerente/Wikimedia Commons

Dudhi. Seamănă foarte mult cu dovlecelul care se cultivă și la noi. I se mai spune și pepenele lung și este foarte popular în China și India. Pentru că după ce se usucă coaja devine foarte dură și impenetrabilă, se elimină miezul și se folosește ca recipient pentru lichide.

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Manioc. Este un arbust care se cultivă în zonele tropicale. Rădăcina sa se folosește în rețete de găluște, supe, tocănițe și sosuri. Trebuie fiartă foarte bine pentru a fi detoxifiată.

FOTO: David.Monniaux/Wikimedia Commons
FOTO: David.Monniaux/Wikimedia Commons

Fasole păstăi „șarpe”. Se cultivă în special în zona asiatică. Au același gust și se prepară la fel ca fasolea cultivată la noi. Singura diferență importantă e că sunt cu mult mai mari decât cele care se găsesc în Europa.

FOTO: Prathyush Thomas/Wikimedia Commons
FOTO: Prathyush Thomas/Wikimedia Commons

Karela. Este foarte popular în bucătăria pakistaneză și chineză. Gustul acestor fructe este descris ca fiind al unui „pepene amar”. Pentru a fi înlăturată amăreala, înainte de fi folosit în diverse mâncăruri, se fierbe în zahăr brun. Se asociază cu preparate din miel sau de capră.

FOTO: FlyingToaster/Wikimedia Commons
FOTO: FlyingToaster/Wikimedia Commons

Pitaya. I se mai spune și „fructul dragonului”. Are un gust dulceag, iar textura interioară seamnă cu cea a unui kiwi. Pentru că are un conținut redus de zaharuri și calorii este folosit deseori în curele de slăbire.

pitaya
Pitaya. Foto: e.t. / Wikimedia Commons

Jicama. Arată ca un cartof uriaș. Este o legumă care se cultivă în special în Mexic. La interior seamănă cu țelina. Se consumă în general în salate.

FOTO: Alex Pronove/Wikimedia Commons
FOTO: Alex Pronove/Wikimedia Commons

Jackfruit. Are forma unui pepene. La gust e descris ca fiind o combinație între măr, mango și banană. Este foarte popular în zona sudică a Asiei și se spune că provine din pădurile din sudul Indiei.

FOTO: Krupasindhu Muduli /Wikimedia Commons
FOTO: Krupasindhu Muduli /Wikimedia Commons

Durian. E ilegal să desfaci sau să mănânci acest fruct în locuri publice din Singapore. Miroase foarte urât și de cele mai multe ori se folosește în rețete de înghețată sau la prăjituri.

FOTO: Kalai/Wikimedia Commons
FOTO: Kalai/Wikimedia Commons

Salicornia. I se mai spune și „fasolea de mare”. Crește în zonele de teren cu multă sare, în special pe plaje sălbatice. Se găsește de cumpărat, destul de rar, în magazine din Marea Britanie și Statele Unite. Se prepară cel mai des la aburi, cu ulei de măsline și unt.

FOTO: Marco Schmidt/Wikimedia Commons
FOTO: Marco Schmidt/Wikimedia Commons

Recomandările editorilor GreatNews:

eMAG are mari reduceri la frigidere. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă pentru români grijulii în străinătate: Bonă în SUA, îngrijitor de persoane în Marea Britanie
Reduceri eMAG. Prețuri cu 50% mai mici la pantofi sport