Firma Tel Drum și-a cerut intrarea în insolvență

liviu dragnea
Liviu Dragnea. Foto: Biruitorul via Wikimedia Commons

Firma Tel Drum, despre care procurorii spun că este controlată de Liviu Dragnea și de un grup infracțional care a păgubit statul român cu zeci de milioane de euro, și-a cerut intrarea în insolvență.

Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Teleorman în data de 17 ianuarie 2018, la Secția Civilă 1.

Potrivit datelor de pe siteul Ministerului de Finanțe, firma Tel Drum nu era pe pierdere, ci pe profit. Însă, anul trecut procurorii au pus sechestru pe conturile firmei Tel Drum.

În 2016, ultimul an pentru care au fost raportate datele financiare de către Tel Drum, firma a avut un profit de 3 milioane de lei, adică 644.000 de euro. Nu a avut pierderi, iar numărul angajaților era de 696.

Cifra de afaceri a fost de 223 de milioane de lei, adică 48 de milioane de euro.

În noiembrie 2017, liderul social-democrat Liviu Dragnea a fost acuzat de procurorii DNA de constituirea unui grup infracțional organizat, de obținerea pe nedrept a unor fonduri europene și de abuz în serviciu. De asemenea, procurorii DNA au arătat la acea dată că Dragnea este cel care controlează firma Tel Drum.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Liviu Dragnea, dar și față de alți suspecți.

Concret, Liviu Dragnea, președintele Consiliului Județean Teleorman la data faptelor, este acuzat de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul;

Potrivit DNA, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman la acea dată, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri.

Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Activitatea de pregătire și modul de acțiune al grupului organizat a impus, în principal, următoarele etape, spun procurorii:

– Privatizarea Tel Drum SA și transferarea acestei persoane juridice din proprietatea Consiliului Județean Teleorman în sfera de influență și control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse

– Achiziționarea, în patrimoniul Consiliului Județean Teleorman, atât din fonduri ale acestei unități administrative teritoriale cât și prin obținerea unui credit bancar, a unui utilaj (tren reciclator – stabilizator la rece in situ) de o valoare foarte mare (30 miliarde ROL) care apoi a fost închiriat și ulterior înstrăinat către Tel Drum SA, ulterior privatizării acestei societăți comerciale

– Acordarea, în perioada 2002-2005, a lucrărilor de reabilitare și întreținere a structurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Județean Teleorman, către Tel Drum SA, fără a exista o procedură concurențială de atribuire, deși societatea comercială devenise persoană juridică cu capital privat

– Crearea și implicarea în activitatea infracțională a unui număr mare de societăți comerciale controlate de membrii grupului infracțional organizat, astfel încât acestea să poată fi interpuse în procedurile de atribuire a contractelor publice, să fie utilizate pentru crearea de circuite comerciale și financiare și să fie asigurat transferul beneficiilor materiale către membrii grupului infracțional organizat

– Asigurarea câștigării de către Tel Drum SA a contractelor de lucrări finanțate din fonduri publice, în special în cazul Consiliului Județean Teleorman, prin folosirea influenței de care se bucurau membrii grupului infracțional organizat și de funcțiile ocupate de unii dintre aceștia, prin furnizarea informațiilor confidențiale privind licitațiile publice înainte de momentul publicării anunțurilor și prin inserarea condițiilor restrictive în caietele de sarcini (utilajul pe care Consiliul Județean Teleorman l-a înstrăinat către Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare în cazul lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene).

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.