Succes medical în România: Primul transplant de celule stem la bebeluș

Cu aproape un sfert de populație peste granițe, românii din țară se împuținează pe zi ce trece. Foto: Evan-Amos via Wikimedia Commons
Foto: Evan-Amos via Wikimedia Commons

Primul transplant de celule stem la bebeluş realizat până acum în România a salvat o viaţă la Timişoara. Pacientul, un copil care avea doar şapte luni în momentul operației, s-a recuperat complet. Echipa de medici care a realizat intervenția chirurgicală este aceeaşi care a făcut primele transplanturi de celule stem în România, în urmă cu aproape 15 ani, în anul 2001, relatează digi24.ro.

Transplantul a fost făcut la sfârșitul anului trecut, însă abia acum medicii pot spune că Robert Turcu, în vârstă de un an și două luni, este în afara oricărui pericol.

„A trecut prin multe complicaţii, înainte de transplant, în timpul procedurii şi a fazei precoce după transplant. A fost o recuperare nu uşoară, dar progresiv favorabilă, acum se simte bine, este zâmbitor”, a declarat pentru postul de televiziune medicul Cristian Jinca de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Aparent, Robert şi fratele său geamăn Bogdan s-au născut sănătoși, însă după un timp starea lor de sănătate a început să se agraveze. Medicii au constatat că sistemul lor imunitar era cauza problemelor, iar la 3 luni cei doi băieți au fost diagnosticaţi cu imunodeficienţă congenitală.

Medicii şi-au dat seama că singura lor şansă este transplantul de celule stem, aşa că au început să caute un donator. Fratele mai mare al gemenilor, în vârstă de 6 ani, nu a fost compatibil. Şansa a venit tocmai din Germania, unde medicii au găsit un donator, iar în câteva zile s-a realizat intervenția.

Din păcate, Bogdan nu a rezistat mult după operaţie, însă organismul lui Robert a fost mai puternic.

„Celulele de la acest donator neînrudit s-au înstăpânit în corpul lui”

”S-a reuşit, ceea ce este nemaipomenit de bine, să obţinem un chimerism 100%. Practic, celulele donatoare provenite de la acest donator neînrudit s-au înstăpânit în corpul lui”, a explicat Margit Şerban, şeful Centrului de Transplant Medular.

”E foarte greu să-ţi vezi copilul că moare în braţele tale şi nu poţi să-i faci nimic. A fost o experienţă cumplită, care ne-a marcat pe toţi pe viaţă, dar mă bucur că el e bine şi face progrese”, a povestit Anca Turcu, mama pacientului.

Copilul este acum perfect sănătos, iar în câteva luni va lua şi în greutate. Băiatul este dus periodic la spital pentru monitorizare, însă va putea trăi ca toţi ceilalţi copii de vârsta lui.

Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara a fost primul spital din România care a realizat transplant de celule stem, în urmă cu mai bine de 15 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Top 5 reduceri senzaționale la televizoare de la eMag
Joburi în străinătate pentru șoferi
Cele mai vechi localități de munte din România

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: