SUA ar putea staţiona tancuri și vehicule blindate în România

tanc
Foto: W. B. Wilson via Wikimedia Commons

Statele Unite intenţionează să staţioneze aproximativ 150 de tancuri şi de vehicule blindate în Europa – în România, în Germania, în Polonia sau în ţările baltice – până la sfârşitul lui 2015, care vor fi utilizate în cadrul antrenamentelor forţelor americane în regiune, relatează mediafax.ro.

Potrivit general-locotenentului Ben Hodges, cel puţin o treime din aceste tancuri vor rămâne staţionate în bazele de antrenament americane din Germania. De asemenea, câteva vehicule ar putea fi distribuite în ţările baltice, în Polonia sau în România, dacă va exista un interes strategic şi aceste ţări vor accepta staţionarea vehiculelor americane.

În opinia lui Hodges, există riscul ca separatiştii proruşi din estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă în primăvară, în contextul în care Rusia neagă că ar fi implicată în conflictul ucrainean.

El a motivat intenţia Washingtonului de a staţiona vehicule blindate în Europa prin necesitatea de consolida Europa de Est în caz de urgenţă.

„Spre sfârşitul lui 2015, vom reuşi să transportăm tot echipamentul necesar pentru a forma o brigadă solidă. Aceasta înseamnă trei batalione plus un escadron de recunoaştere, sedii pentru artilerie, ingineri care vor fi staţionaţi în Europa”, a spus el.

„Vorbim despre aproximativ 150, poate 160 de tancuri de tip M1, precum şi vehicule de luptă de tip M2 Bradley şi 24 de piese de artilerie cu autopropulsie”, a adăugat Hodges, citat de agenția de presă Reuters.

El a subliniat că încă nu a fost luată o decizie privind menţinerea vehiculelor blindate în regiune.

Recomandările editorilor GreatNews:

„Milionarul fără chip” al României trăieşte în anexa unui hotel de 2 stele
20.000 de cadouri pentru copiii români, trimise din Germania
Te lepezi de doctorat, renegi masterul, îți anulezi Bacu`. Guvernul modifică legea educației