Te lepezi de doctorat, renegi masterul, îți anulezi Bacu`. Guvernul modifică legea educației

Victor Ponta și-a dat demisia FOTO: Ionuț Fantaziu
Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu

Guvernul are în intenție să modifice legea educației astfel încât absolvenții de doctorat să poată renunța la titlul de doctor. Potrivit hotnews.ro, noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu va cere șase modificări printr-o ordonanță de urgență.

Potrivit proiectului guvernamental, se poate renunța inclusiv la diploma de bacalaureat. „Da, este adevărat că poți renunța și la Bacaluareat, dar cu condiția ca acea persoană să facă din nou liceul dacă dorește apoi să își ia din nou Bacalaureatul. La fel este și doctoratul: renunți la titlu de doctor, dar dacă vrei peste ani să fii doctor, atunci reiei tot preocesul de pregătire, iar statul nu va mai asigura finanțare”, a declarat ministrul Cîmpeanu, pentru hotnews.ro.

Aceste modificări apar după ce primul ministru Victor Ponta a anunțat că dorește să renunțe la titlul de doctor în drept, pe care l-a obținut în 2003 de la Universitatea București.

Acesta a fost acuzat că o parte din lucrarea sa de doctorat a fost plagiată.

Pe 16 decembrie, Victor Ponta i-a trimis o scrisoare rectorului Universității București în care îi cere să-i retragă titlul de doctor. Iată ce a scris atunci Victor Ponta:

Stimate Domnule Rector,

Va scriu pentru a va notifica renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti.

Este un gest pe care trebuia sa il fac mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am facut acest lucru pentru ca m-am considerat de buna credinta in argumentele mele la momentul aparitiei contestarii si nu am vrut sa amestec planul pur profesional cu cel politic.

Dupa ce voi parasi viata politica imi doresc sa initiez un nou demers doctoral, respectand toate standardele si cerintele de la acel moment.

Domeniul Educatiei este unul fundamental si esential nu doar pentru activitatea Guvernului ci si pentru viitorul nostru ca societate europeana. De astazi avem un nou Ministru al Educatiei si Cercetarii si imi doresc ca mandatul acestuia sa fie plin de succes in atingerea obiectivelor sale, fara a fi perturbat de o tema care in timp a devenit eminamente politica.

Strict personal, perioada petrecuta de mine ca student al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti reprezinta o amintire exceptionala si regret nespus daca discutiile aparute dupa momentul preluarii functiei de Prim-Ministru au afectat imaginea unei institutii pe care o iubesc la fel de mult ca toti ceilalti absolventi ai sai!

Pentru toate aceste argumente, va rog sa luati act, domnule Rector, de decizia mea de a renunta la titlul de doctor in drept.”