{jcomments on}
Alături de o urare de „Crăciun Fericit”, colaboratoarea noastră Cătălina Oana Curceanu, care scrie în mod voluntar articole de știință pe siteul nostru, încearcă să ne explice cum ar fi lumesc posibil ca Moș Crăciun să existe. Cei care au văzut Star Trek să se țină bine! Aici e mai complicat. Așa că o lăsăm să-i ia parte lui Moș Crăciun și să lupte cu răutăcioșii care îi neagă existența!
Moș Crăciun este un expert în Fizica Modernă! Numai așa se poate explica faptul că reușește să ajungă în nenumăratele case ale celor care așteaptă cu nerăbdare vizita lui.
În fiecare an, însă, în preajma Crăciunului, apar articole răutăcioase care se străduiesc care mai de care să demonstreze cum legile fizicii l-ar împiedica pe Moș Crăciun să aducă daruri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun. Multe dintre articole ajung chiar la concluzia că Moș Crăciun nu există.
Însă există o lume a fizicii în care un Moș Crăciun ar putea realiza performanța uluitoare de a ajunge la toți copiii în aceeași noapte.
Vă vom arăta în acest articol cum legile fizicii moderne, pe care desigur înțeleptul Moș Crăciun le cunoaște chiar mai bine decât noi, nu numai că nu sunt în contradicție cu ceea ce face Moș Crăciun, ba chiar îl ajută.
Dacă aplicăm fizica clasică rezultă că Moș Crăciun ar trebui să călătorească cu o viteză enormă, viteză la care sania, prin frecarea cu aerul, ar lua foc și s-ar dezintegra. Ba, mai mult, cum poate zbura sania lui Moș Crăciun trasă de reni? Și, mai ales, cum reușește Moș Crăciun să își dea seama care sunt copiii cuminți, cei care merită cadouri?
Totuși, Fizica Modernă și noile teorii ne ajută să înțelegem cum acest lucru este posibil. Iată cum rezolvă Moș Crăciun problemele sale. Începem cu pericolul dezintegrării prin frecarea cu aerul, rezultat al vitezei foarte mari pe care o are sania. Pentru a evita acest dezastru, Moș Crăciun a inventat un ecran de protecție făcut din particule cu sarcină electrică, ținute împreună de un câmp magnetic care protejează sania.
Apoi, cea mai mare problemă: Cum ajunge Moș Crăciun la toți copiii într-o singură noapte? Ar trebui să călătorească cu viteze mai mari decât cea a luminii. Cum e posibil? Moșul a învățat să foloseasă extra-dimensiunile (cele pe care noi le căutăm la acceleratorul LHC de la CERN / Geneva). Moș Crăciun este însă mult înaintea noastră și are hărți care îi arată scurtăturile pe care le poate face folosind extra-dimensiunile, deci spațiile cu 11 sau chiar mai multe dimensiuni (prezise de exemplu de teoria corzilor – String Theory).
Rămâne o altă mare problemă: Cum știe Moș Crăciun care sunt copiii cuminți care merită cadouri? Ei bine, căciulile pe care copiii le poată iarna pot să măsoarea activitatea creierului (unde electromagnetice), iar moșul a învățat cum să citească și să interpreteze aceste semnale. Chiar și noi – oamenii normali – am inventat aparate și învățăm din ce în ce mai multe aplicând această metodă.
De exemplu, în prezent se fac studii asupra viselor. Am putea ajunge în viitor la înregistrarea viselor și redarea lor sub forma unui film a doua zi. Nu știu dacă acest lucru ar trebui să ne bucure sau să ne sperie … Însă, Moș Crăciun își poate da seama din citirea activității creierului copiilor dacă aceștia sunt cuminți sau nu și, în felul acestea, poate afla care dintre ei merită cadou.
Și era să uităm de un alt mare impediment: cum de zboară sanie moșului împreună cu renii? Că doar renii nu au aripi. Pentru asta, Moș Crăciun trebuie să fi deslușit misterul energiei întunecate, despre care noi încă nu avem nici cea mai mică idee ce ar putea fi. Despre energie întunecată vom vorbi într-un articol viitor.
Cătălina Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare și al fizicii nucleare. Pe Cătălina o mai puteți găsi pe siteul de popularizare științifică scientia.ro.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: