Sorin Măceluică, un tânăr de 36 de ani din București care a participat la protestul de vineri, 10 august, și care s-a aflat în apropierea grupului de huligani care i-au agresat pe cei doi jandarmi, s-a trezit că este acuzat în mediul online, dar și de unele publicații, că i-a bătut pe cei doi oameni ai legii împreună cu doi prieteni ai săi care nici măcar nu participaseră la protest. Din cauza acuzațiilor nefondate a primit mesaje de amenințare cu moartea și are probleme și la locul de muncă.
Poza sa de la profilul de Facebook, precum și numele său, au fost distribuite pe rețea de zeci de persoane, și au apărut și în presa locală, Sorin Măceluică fiind numit „bătăuș”, „huligan”, „nenorocit” sau „un cunoscut al oamenilor legii”.
Totul a pornit de la o fotografie în care Sorin apare în spatele jandarmilor și bătăușilor care îi agresau. Este îmbrăcat în negru, are o țigară în gură, atitudinea este calmă, iar fața i se vede foarte bine.
Se pare că, odată ce această fotografie a apărut în mediul online, unii internauți au considerat că din moment ce este acolo, este automat și unul dintre agresori.
Însă în imaginile video surprinse de sus de posturile de televiziune se vede că Sorin Măceluică se apropie la un moment dat de grupul de agresori, însă apoi cineva îl împinge în spate.
Tânărul care lucrează în domeniul financiar a explicat pentru GreatNews ce a încercat să facă: „Am vrut să mă bag între cei care loveau și jandarmi. Nu știu ce a fost în mintea mea, un moment de eroism stupid. Viața, integritatea – e mai importantă”.
A doua zi, sâmbătă dimineața, Sorin Măceluică a dat peste mesajele de pe Facebook în care el și doi prieteni erau identificați drept agresorii celor doi jandarmi. Zeci de persoane (sau poate chiar sute) redistribuiseră colajele în care le apăreau fețele și numele exacte.
„Spuneau că sunt din galeria Craiovei, că umblu cu diverși”, spune tânărul, care este originar din Craiova, dar care nu a fost niciodată microbist.
Tot sâmbătă a văzut că numele și fotografii cu el și cu prietenii săi au apărut în două publicații locale: „Ziarul de Craiova” și „Gazeta de Sud”.
Folosindu-se de informații vagi, „Ziarul de Craiova” a scris că „Pe Facebook, dar și pe alte canale de comunicare interne ale jandarmeriei și poliției se menționează că unul dintre aceștia se numește Marius Ologu-Stancu, un craiovean care este deja în vizorul autorităților din această dimineață. (UPDATE: bărbatul neagă orice implicare). Un al doilea agresor se numește Sorin Maceluică și, pe surse, ar fi un cunoscut al oamenilor legii. Oficial, nici Inspectoratul Județean de Poliție Dolj, nici reprezentanții Grupării Mobile de Jandarmi nu confirmă că îi verifică pe cei doi”.
Potrivit lui Sorin Măceluică, Marius Ologu este tehnician dentar în Craiova și nici măcar nu a fost la protest.
„Gazeta de Sud” a preluat aceeași postare conform căreia Sorin este unul dintre agresori după ce colajul a fost redistribuit și de o pagină numită Poliția Rutieră București, care avea aproape 10.000 de fani, și care a dispărut între timp de pe rețea. Aceasta nu era însă o pagină oficială a Poliției. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române, Georgian Drăgan, a declarat pentru GreatNews că Poliția Română are o singură pagină de Facebook și că nu a existat niciodată o pagină oficială a Brigăzii Rutiere.
Celălalt prieten care apare în pozele distribuite pe Facebook și de ziarele locale este Cătălin Tudor, colegul de apartament al lui Sorin Măceluică. Bărbatul nu a participat la protest și se afla acasă vineri seara.
În afară de mediul online, numele lui Tudor a fost vehiculat și la România TV drept unul dintre agresorii jandarmilor, a mai explicat Sorin: „[Tudor – n.r.] a vorbit cu un avocat să ceară daune morale”.
Informația s-a rostogolit apoi pe internet, iar numele celor 3 prieteni au fost preluate din presa locală și au ajuns să fie menționate și de siteuri centrale precum euractiv.ro sau realitatea.net.
Sâmbătă, după protest, Sorin Măceluică s-a trezit bombardat de telefoane: „Eram asaltat, sunau telefoanele încontinuu. Mă și panicasem”. La domiciliul său din Craiova, unde locuiește mama sa, au venit mai mulți polițiști care i-au pus întrebări.
În paralel, a început să primească pe Facebook mesaje de amenințare cu moartea și cu bătaia: „Te căutăm, te tăiem, ai bătut o femeie”.
Sâmbătă, la ora 17.00, a mers la Poliția Capitalei ca să povestească ce știa și să explice că nu face parte dintre agresorii jandarmilor. Acolo a aflat că fusese deja identificat de către polițiști și că nu se afla pe lista suspecților.
Acum, tânărul încearcă să scape de eticheta de „huligan” și „bătăuș” care i-a fost pusă fără discernământ în mediul online. Nu știe cine a fost primul care a zis că el face parte dintre agresori sau unde a apărut informația prima dată, însă simte și acum efectele neplăcute ale acuzațiilor ce i i-au fost aduse.
„Mă afectează ca imagine. La muncă au apărut frământări și discuții”, a explicat el. De exemplu, i s-a atras atenția că numele firmei la care lucrează îi apare la profilul de Facebook și imaginea firmei este pusă în pericol, putând fi asociată cu violențele din Piața Victoriei.
Sorin Măceluică vrea ca ziarele care au publicat imaginea și numele său să dea o dezmințire și se gândește și să le ceară daune morale: „Am nevoie de scuze. [Să zică – n.r.] am făcut o greșeală, să scrie clar ne cerem scuze. Cer păreri în stânga și-n dreapta pentru daune morale”.
„Să iei bârfele de pe net fără să le verifici, fără să mă întrebi, fără să-mi dai dreptul la replică…astea sunt amatorisme. A fost o mocirlă”, a completat tânărul.
„N-am luat bătaie, am fost norocos. M-am ales doar cu imaginea terfelită, nu și cu pielea”, a mai spus Sorin despre evenimentele din weekendul trecut.
Diana Sarca, șefa Serviciului de Informare și Relații Publice de la Poliția Capitalei, unde se află dosarul care vizează agresarea celor doi jandarmi în Piața Victoriei, a declarat pentru GreatNews că, până acum, singurele persoane reținute și ulterior arestate preventiv pentru lovirea jandarmilor sunt doi bărbați din București (cu vârste de 24, respectiv 30 de ani), și un bărbat din Ilfov de 32 de ani. Acesta din urmă este cel care e anchetat pentru că ar fi furat arma jandarmeriței.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: