Simbolul vieții artistice din București va fi dărâmat. Ministru: „E un oraș agresat”

strada arthur verona
Calcanul din strada Arthur Verona. Foto: Facebook Street Delivery

Organizatorii festivalului anual Street Delivery au anunțat că zidul din strada Arthur Verona, pictat periodic de artiștii din București sau din străinătate, va fi demolat de proprietarul clădirii, care își dorește să construiască în loc o clădire de birouri.

În fiecare an, peretele clădirii era vopsit sau pictat cu diferite desene de artiști, devenind în timp un simbol pentru cultura urbană din București.

Festivalul de artă stradală Street Delivery este organizat de peste 10 ani de Fundația Cărturești și de Ordinul Arhitecților din România.

„Multă lume ne-a întrebat ce semnifică pasărea lui Sabek, artistul din Madrid care a venit pentru prima oară la București să deseneze un mural pentru Street Delivery Meserie! Pentru spaniol, acvila e o expresie a libertății. La asta s-a gândit când își imagina Bucureștiul, asta i-a trecut prin minte când i-am trimis releveul calcanului de pe strada noastră”, a anunțat Fundația Cărturești într-un mesaj postat pe Facebook.

„Pentru noi, care cunoaștem straturile mai profunde ale orașului, lucrarea lui Sabek capătă înțelesuri pe care el n-avea cum să le știe. Pasărea neagră care planează amenințător poate fi și umbra care s-a lăsat peste București după recentele alegeri locale. Aceeași pasăre răpitoare, în contextul clădirii care de 11 ani prinde viață la Street Delivery, anunță ultimul mural care va fi găzduit de acest calcan. Proprietarul ne-a transmis că, în decursul lui 2016, clădirea iconică pentru street art-ul bucureștean va fi demolată, în locul ei urmând să apară încă un turn de birouri”, continuă mesajul.

strada arthur verona
Acesta ar putea fi ultimul desen de pe celebrul calcan din strada Arthur Verona. Foto: Facebook Street Delivery

„Calcanul casei a devenit un reper urban”

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a reacționat pe aceeași rețea de socializare: „Vestea că se dorește demolarea imobilului din intersecția străzii Arthur Verona cu Dionisie Lupu este extrem de îngrijorătoare. Zona istorică Arthur Verona – Dionisie Lupu – Pitar Moș are un țesut și un peisaj urban păstrate nealterate aproape în totalitate, iar această insulă de identitate a Bucureștiului istoric este singurul exemplu coerent de regenerare și revitalizare urbană din Capitală, la care au contribuit decisiv festivalul Street Delivery și Fundația Carturesti”.

„Calcanul casei care urmează să fie demolată a căpătat în cei 11 ani de Street Delivery o valoare simbolică a locului, devenind un reper nou într-un spațiu vechi de două secole. Calcanul casei a devenit un reper urban, a avut o funcție de coagulare artiștilor și activiștilor și face parte deja din memoria afectivă a centrului orașului”, a mai arătat ministrul.

Potrivit Corinei Șuteu, „dezvoltarea orașului și salvarea memoriei și identității Bucureștiului nu trebuie să se excludă”: „Ele trebuie să dialogheze, dar cu precizarea permanentă a faptului că Bucureștiul este un oraș agresat atât de demolările sistematice din anii ’80, cât și de cele petrecute în ultimii 10-15 ani, agresiuni profunde care au afectat ireversibil patrimoniul construit al Capitalei”.

strada arthur verona
Foto: Facebook Street Delivery
strada arthur verona
Foto: Facebook Street Delivery

Recomandările editorilor GreatNews:

Un oraș din România, promovat pentru farmecul său de o publicație străină cu milioane de cititori
Povestea celui mai scump conac scos la vânzare în România
O căutare pe Google făcută de o bunică de 86 de ani s-a viralizat pe internet