Sfaturi utile dacă vrei să-ți deschizi un camping. De ce depinde succesul afacerii tale

Tot ce trebuie să știi dacă vrei să îți deschizi un camping (Foto: shutterstock.com)
Tot ce trebuie să știi dacă vrei să îți deschizi un camping (Foto: shutterstock.com)

Campingurile sunt plasate în afara orașelor, în zone turistice, și sunt destinate amatorilor de vacanțe ieftine, în natură.

În plus, sunt varianta ideală atunci când vrei să scapi de stresul vieții urbane și să te refugiezi în natură.

Cel mai important factor în succesul afacerii – amplasamentul

Terenul potrivit este un factor foarte important atunci cand vrei să deschizi un camping. Acesta trebuie situat într-o zonă de interes turistic – de exemplu, în apropiere de Castelul Bran. Zona aleasă trebuie să fie apoi ușor accesibilă publicului. Cel mai bine ar fi să cauți un teren care să fie în apropierea unui drum rutier intens circulat.

Un alt factor pe care ar trebui să îl iei în considerare ar fi și apropierea de un curs de apă. Apoi, dacă îți doreşti ca unitatea pe care o deschizi să primească o clasificare superioară de la stat, terenul trebuie să aibă aproape și o stație de benzină, un service auto și o alimentară, supermarket sau restaurante.

Pentru confortul turiștilor pe care îi primeşti, ar fi bine să dotezi campingul și cu dispozitive precum acestea. O sursă de curent este utilă și în situațiile de urgență care pot apărea într-un camping. În plus, vei primi consiliere de specialitate gratuită în alegerea celei mai bune soluții pentru nevoile tale.

Nu în ultimul rând, atunci când alegi un teren trebuie să ai în minte și posibilitățile de dezvoltare, pentru că mai multe locuri de cazare înseamnă automat mai mulți turiști și, deci, un profit mai mare.

Primul pas spre deschiderea unui camping – obținerea certificatului de clasificare

Certificatul de clasificare este eliberat de Ministerul Turismului, prin Autoritatea Națională pentru Turism. Acesta trebuie obținut înainte de darea în folosință a campingului, nerespectarea acestei prevederi fiind pedepsită cu amendă contravențională.

Pentru obținerea acestui certificat de performanță trebuie să întocmeşti un dosar cu toate actele necesare și să urmezi procedura specificată de Ministerul Turismului. După obținerea certificatului, autoritățile vor verifica periodic starea în care se află campingul tău, dar și care sunt dotările din camping și dacă acestea funcționează. Respectarea normelor de igienă este și ea foarte importantă, putând duce chiar la retragerea autorizației de funcționare.

Ce trebuie să mai știi, dacă vrei să-ți deschizi un camping

 

  • Clasificarea clienților este foarte importantă, pentru a te alinia cu nevoile lor. Turistul ocazional, de weekend, este genul de persoană care lucrează foarte mult și are nevoie de câteva zile de evadare la sfârșit de săptămână. Sau cel care vine să parcurgă un traseu turistic și stă în camping doar o noapte. Aceștia vor prefera zone retrase, departe de agitație și vor avea sejururi scurte. Persoanele în vâstă, în schimb, pot fi cazate lângă un curs de apă, pentru că vor vrea să pescuiască, cu siguranță. Pentru tineri trebuie să fii mereu informat despre activitățile amuzante din zonă;

 

  • Camping nu înseamnă lipsa confortului. Turiştii trebuie să aibă acces la mese, scaune, grătare, generatoare de curent și chiar spălătoae de vase, dacă este posibil;
  • O campanie de PR și marketing este importantă pentru a-ți face cunoscută afacerea. Mesajul trebuie axat pe frumusețea locului și a peisajelor. În plus, trebuie să conțină sfaturi despre cum se ajunge la destinație. O campanie eficientă se desfăşoară pe mai multe medii de comunicare, de la ziare, la radio sau, foarte eficient și cu resurse minime, Facebook. Afilierea cu agenții de turism sau cu benzinării, care pot să împartă pliante și să recomande locul, este și ea importantă;
  • Numele campingului trebuie să fie scurt, să aibă rezonanță și să fie ușor de reținut.

Ce riști anunci când deschizi un camping

Succesul unei astfel de afaceri depinde în mare măsură de:

  • Turiștii care vor distruge istalații sanitare și electrice sau vor lăsa mizerie în urmă. O unitate de camping trebuie mereu păzită, pentru repararea din timp a unor defecțiuni care, lăsate la voia întâmplării, pot genera pierderi;
  • Fenomenele meteo. Un an ploios înseamnă automat încasări mai mici pentru proprietarii de campinguri;
  • Sezonalitatea care va afecta profitul. În România, campingurile nu pot funcționa toamna târziu și iarna, iar profitul unei astfel de afaceri va avea de suferit. Trebuie să te aștepți astfel ca, cel puțin în primii ani, tot ce câștigi să reinvesteşti.

Așadar, succesul unui camping nu ține doar de găsirea unui teren potrivit. O bună administrare a locului, dotările, dar și o bună campanie de marketing sunt la fel de importante.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: