Se vinde Enel România. Cine este cumpărătorul

enel
Foto: Pagina de Facebook Enel

Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) se pregătește să cumpere 70% din filiala grupului italian Enel în România cu 1,8 miliarde de euro, anunță Profit.ro.

Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia. PPC operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și aproape 100 centrale de producție de energie electrică.

PPC a fost fondată de guvernul Greciei în 1950, însă la ora actuală nu mai este o companie de stat. Guvernul grec este acționar minoritar la PPC. La data de 1 septembrie 2022 PPC era deținută de:

  • investitori și publicul general (55,88% din acțiuni)
  • statul grec (34,12%)
  • CVC Capital Partners (10%)

PPC deține:

  • 34 de termocentrale și hidrocentrale pe continent
  • 3 parcuri eoliene pe continent
  • 60 de centrale electrice autonome (termocentrale, hidrocentrale, parcuri eoliene, parcuri fotovoltaice) aflate pe insulele Creta, Rhodos etc

Puterea totală instalată a tuturor celor 97 de centrale electrice este de 12,7 GW.

Compania italiană Enel este un gigant ce activează în peste 30 de țări din lume în domeniul producerii și distribuției de electricitate și gaz. Are o capacitate totală instalată de peste 88 GW.

„Prezentă pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, și al soluțiilor energetice avansate. Compania oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți din toată țara”, se arată pe pagina de Facebook a filialei din România.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.