Se poate! Uimitoarele realizări ale unui primar fără partid

Primarul independent din comuna Peștera, Valentin Vrabie. Foto: radioconstanta.ro

Primarul unei comune mici din sud-estul țării a realizat o mulțime de lucruri cu un buget foarte mic. Cum? Deseori, a lăsat firmele deoparte și a făcut lucrări foarte mari cu oamenii din sate.

Sunt peste șase ani de cât primarul din Peștera, Valentin Vrabie, a demisionat din PSD. La câțiva ani de la gestul său, întreg consiliul local a făcut același lucru. Comuna aceasta are cel mai mic buget din întreg județul Constanța, însă cunoaște o dezvoltare cumva străină României tipice. Edilii joacă un rol crucial în acest proces.

În Peștera, metrul cub de apă costă un leu. Oamenii de aici nu plătesc gunoiul, întrucât salubrizarea e gratuită. Pe străzi, ai parte de internet wireless la viteză bună. Iar, acum, înainte de sărbători, parcul comunei arată ca într-o felicitare de Crăciun din Austria. Comuna e aproape lipsită de șomeri. Din 2008 până astăzi, numărul acestora a scăzut de la 320 la 21. Unde lucrează acești oameni? Cei mai mulți dintre ei sunt angajați la cele 11 ferme mari din comună. Fosta fermă comunistă a fost pusă din nou pe picioare de câțiva investitori ademeniți în sat de primar, relatează stirileprotv.ro.

Primarul și ajutoarele sale au avut grijă și de mediu, iar investiția lor i-a ajutat chiar să facă economii pe termen lung. Perdeaua forestieră înființată a dat rezultate „fantastice”. De când a fost plantată păduricea, nu s-au mai cheltuit bani pentru deszăpeziri.

Parcul din Peștera, Constanța. Foto: gazetanavodari.ro

Însă nimic nu este mai important, în Peștera, decât educația. Vechea școală a fost modernizată și una nouă a fost ridicată alături. Puștilor de primară și generală, 460 la număr, le-au fost cumpărate biciclete. Absolut toți elevii au primit, de ziua copilului, tablete. Cei 200 de copii care fac zilnic „naveta” la liceu au parte de transport gratuit. Adolescenții din comună care iau la facultate au transportul și cazarea asigurate de primărie. Rezultatul? Abandon școlar zero și creșterea numărului de studenți de la 3 în 2008 la 21 în 2015. Și asta pentru că primarul crede că toate eforturile acestea nu ar avea sens fără educație. „Degeaba faci drumuri, dacă merg pe ele oameni needucați. Investind în educaţie, trebuie să ai răbdare 6-7 ani. La mine abia acum au început să se vadă rezultatele”, concluzionează el.

Toți elevii de la școala din Peștera au primit, gratuit, biciclete pentru a veni la școală. Foto: Primăria Peștera

E uimitor să afli că acest șir fantastic de lucrări s-au făcut cu banii comunei, din bugetul local. „Bugetul primăriei este undeva la 1 milion 7 sute, 17 miliarde de lei vechi. După ce dau la o parte salarii și toate alea rămân 100.000 de euro bani de investiții. Și din acești bani realizăm în regie proprie toate lucrările. Alimentări cu apă, pietruiri de drumuri, curătenia”, explică edilul. Cheia stă în sintagma „regie proprie”. Dovada cea mai bună este rețeaua de apă. Firmele din domeniu au cerut 300.000 de euro, primăria a făcut lucrarea cu 60.000, cu muncitori din sat.

Parcul, iluminat festiv de Sărbători. Foto: Primăria Peștera

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

CITIȚI ȘI: Noile radare care dau frisoane vitezomanilor. Scanează mașinile în detaliu

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Fonduri europene 2016. Live Chat: cum obții bani pentru afacerea ta

O româncă, printre cei mai buni 50 de profesori din lume

„Blocul-pădure”. Vor crește pe el peste 100 de copaci și zeci de mii de plante

10 curiozități despre musulmanii din România

Recoltă-surpriză după plantarea unor semințe de 800 de ani, descoperite într-un vas de lut

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version