Cu ocazia Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane, București Mall și Fundația Ușa Deschisă au organizat pe 18 octombrie un eveniment inedit, în care femeile au creat o vitrina vie, cu mesajul: <<„De vânzare” nu este o etichetă pentru oameni>>.
Scopul evenimentului a fost de a avertiza cu privire la poziția fruntașă ocupată de România între țările europene, precum și de a face apel la implicarea publicului pentru a învăța cum să prevină și să limiteze acest fenomen atât de răspândit în România.
Cele mai multe victime ale traficului de persoane din întreaga Europă provin din România, țara noastră aflându-se pe primul loc în clasament. De asemenea, România se află pe o poziție fruntașă și în topul țărilor cu cel mai mare număr de victime ale traficului uman, ocupând locul trei în UE după Olanda și Regatul Unit, conform ultimelor date ale Comisiei Europene.
Numai anul trecut au fost identificate 880 de persoane exploatate prin diverse forme, atât pe teritoriul țării, cât și în afara ei, potrivit informațiilor Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane.
Conform datelor din 2015, în România 6 din 10 victime sunt femei, rată mai mică față de anul anterior, când 7 din 10 românce deveneau victime ale traficanților. În schimb, a crescut semnificativ numărul băieților minori care au devenit victime – de la 10 victime în 2014, la 40 în 2015.
Județele cu cele mai multe victime
În topul principalelor județe din care provin victimele, primul loc îl ocupă Timiș, cu 50 de victime – de două ori mai multe decât în anul anterior – și Ialomița, cu 49 victime – de trei ori mai multe în 2015 față de 2014. De asemenea, București este un alt loc în care s-a înregistrat o creștere numerică a victimelor, capitala aflându-se printre primele 10 județe de proveniență (numai patru victime au provenit în 2014 din București față de 39 în 2015, aproape de 10 ori mai multe).
Categoriile minorilor între vârstele de 14 și 17 ani și a adulților (femei și bărbați) între 18 și 40 de ani sunt cele mai vulnerabile. Cât despre educație, cele mai multe victime au finalizate studiile gimnaziale la momentul intrării în trafic.
Potrivit statisticilor, principalul mijloc de recrutare a victimelor folosit de traficanți este ofertarea cu locuri de muncă, chiar de către persoane din cercul de cunoștințe, metodă utilizată în 56% din cazuri din totalul victimelor identificate în 2015.
Deși exploatarea sexuală rămâne cea mai frecventă, se accentuează noi forme de exploatare: exploatarea identității, căsătoria forțată și exploatarea asociată acesteia, precum și exploatarea pentru cerșetorie și vânzare de organe.
Potrivit informațiilor oferite de Fundația „Ușa Deschisă”, unul dintre cele mai importante ONG-uri care, alături de autorități, combate traficul de persoane și sprijină victimele în reintegrarea socială, vârsta acestora a scăzut în acest an față de 2015.
Victime „recrutate” de rude
Totodată, organizația trage un semnal de alarmă referitor la persoanele implicate în acest acest fenomen: nu doar bărbații exploatează, ci, în 70% din cazurile recente de care s-a ocupat Fundația „Ușa Deschisă”, au fost implicate și femei traficant. Totodată, nu doar interlopii periculoși recrutează victime, ci, de cele mai multe ori sunt implicate rude, prieteni și cunoștințe care nu sunt percepute drept periculoase.
„Din 2015 până în prezent, Fundația „Ușa Deschisă” a fost implicată în aducerea în fața justiției a peste 200 de traficanți din 21 de organizații mafiote, în condamnarea acestora la 226,5 de ani de închisoare și în obținerea a 172.600 de euro în compensații pentru victime.
Rezultatele acestea au fost posibile pas cu pas, de aceea avem nevoie să le spunem oamenilor că fiecare acțiune contează, oricât de mică ar fi ea. Inițiative precum „Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane” și activități organizate în jurul ei sunt importante tocmai pentru a le da un semn oamenilor căavem nevoie de ajutorul lor și pentru a-i încuraja să ia atitudine, să le spunem că nu frica primează”, a declarat avocatul Mirela Podoiu, Președinte Fundația Ușa Deschisă.
Susținerea Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane, marcată pe 18 octombrie, se înscrie într-o serie de activități desfășurate de București Mall cu scopul de a sensibiliza publicul larg față de probleme actuale ale societății din România.
„Am decis să sprijinim inițiativa Fundației „Ușa Deschisă” cu ocazia „Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane”, pentru că știm că avem un univers de vizitatori dornici de informare. Și mai credem că implicarea fiecaruia dintre noi poate salva vieți, așa încât ocaziile de a pune pe agenda publică, de a informa despre astfel de fenomene, reprezintă poate o șansă de salvare pentru unele persoane”,a afirmat Cătălina Bobârnac, Manager București Mall.
Publicul se poate implica în prevenția sau limitarea traficului, fie sesizând orice situatie de trafic la 112, fie devenind voluntar într-o asociație neguvernamentală care oferă asistență victimelor, așa cum este Fundația „Ușa Deschisă”, fie prin donații.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: