Raport european: România, țara care protejează fumatul

România este una dintre cele cinci țări care nu-și protejează cetățenii de fumatul pasiv, arată un raport european. Pe aceeași listă se mai află Cehia, Grecia, Austria și Slovacia.

Țara noastră, care încasează în jur de 300 de milioane de euro din taxa pe viciu, amână implementarea legislației internaționale. Iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care, potrivit statisticilor, principalele cauze de deces din România sunt provocate de fumat: boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii cronice sau cancer.

„Legile antifumat reprezintă un mod simplu de a proteja sănătatea cetăţenilor. Cu experienţa acumulată în alte ţări, astfel de legi pot fi implementate direct şi cu costuri reduse. Multe ţări europene, în special Austria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Portugalia, România şi Slovacia trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile” a spus Archie Turnbull, Preşedintele Smoke Free Partnership, potrivit adevarul.ro.

De partea celalată, producătorii de țigări spun că înăsprirea legislației ar putea duce la dispariția a aproximativ 20.000 de locuri de muncă, iar afacerile din industria tutunului s-ar putea înjumătăți.

„Dincolo de aspectele legale, morale, economice, fumatul pasiv este o cauză de boală şi suferinţă ce poate fi evitată fără nici un cost, fără nici un efort; doar printr-o lege corectă, completă, fără compromisuri. Orice compromis, orice ‘spaţiu pentru fumat’ înseamnă o expunere la o otravă care te îmbolnăveşte şi te omoară lent, dar sigur”, a declarat medicul Magdalena Ciobanu, expert pentru controlul tutunului la Comisia Europeană, citată de Adevărul.

Legea care te protejează doar de câteva fumuri

Senatul a votat pe 18 martie o modificare legislativă prin care se interzice complet fumatul în spațiile autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, ale instituțiilor și unităților de învățământ, precum și în unitățile sanitare, de stat și private.

Deputatul PSD Aurelia Cristea vine cu propunerea ca fumatul să fie interzis complet inclusiv în restaurante, baruri, cluburi, cafenele și alte unități de alimentație publică.

„Este foarte important că Senatul României a făcut acest prim pas în interzicerea completă a fumatului în instituţiile publice. Consider însă că interzicerea completă a fumatului trebuie extinsă şi la baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante şi în alte unități de alimentație publică, nu doar în instituțiile publice, modificare susţinută de societatea civilă prin numeroase petiţii, dezbaterea şi consultarea publică organizată la Cluj întărind acest demers. Nu putem avea „jumătăţi de măsură” când vine vorba de sănătatea copiilor noştri!”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, președintele PSD Cluj.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.