„Dă mai departe”. Oamenii care au prins bunătatea în lanț și nu-i mai dau drumul

P1020437
În Arad, doamnele care au fost surprinse zâmbind au primit un cadou de 8 Martie / Foto: biancamorariu.blog.com

Un neamţ iese dimineaţa la plimbare prin oraş şi furişează în cutii poştale, sub preşuri sau prin biblioteci plicuri cu sume uriaşe de bani. Nimeni nu ştie cine e, iar el nu face nimic în acest sens. Nu lasă niciun indiciu. Deşi aşa pare, nu e tocmai un excentric. E poate cel mai bun reprezentant al unui curent – să-i spunem aşa – care a reuşit să mobilizeze mii sau poate chiar zeci de mii de oameni în ultimii ani.

Totul a pornit de la un film, numit „Pay It Forward”, care prezintă aventura unui băiat care încearcă să transforme lumea într-un loc mai bun, după ce profesorul său îi dă această şansă. Filmul, inspirat de cartea cu acelaşi nume a scriitoarei americane Catherine Ryan Hyde, a reuşit să provoace o adevărată mişcare.

În oraşul german Braunschweig, nimeni nu ştie cine este donatorul misterios şi de ce face asta. Este exact esenţa curentului „Pay It Forward”. Totuşi, nu toţi pot dona teancuri de 10.000 de euro. Aşa că alţi donatori misterioşi aleg obiecte mărunte, pe care le pun intenţionat în locuri publice, pentru ca trecătorii să se bucure de ele. În  oraşul american Bluffton, un client al unui bar a început să lase bancnote de 100 de dolari pentru clientul care venea după el. Proprietarul barului a anunţat asta pe Facebook, iar a doua zi s-a trezit cu toată presa la uşă. Chiar şi în limba chineză s-a scris despre micul său bar, în care se petrec, ce-i drept, lucruri neobişnuite.

Următorul rând, de la omul care tocmai a plecat!

Însă, s-a mai întâmplat ceva. Auzind de ispravă, alţi clienţi au început să lase la rându-le bani pentru următorii clienţi. 20, 50 sau 100 de dolari. Desigur, a lăsa bani pentru ca alţii să cumpere alcool nu pare cel mai de apreciat gest din lume. Însă, cu siguranţă, zâmbete au existat. Iar scopurile Pay It Forward se regăsesc şi în acest caz.

Oricum, gestul pare mult mai inspirat decât cel al unei fundaţii din Denver, care au cam „înşelat” spiritul mişcării. Cei de la Denver Pay It Forward Movement au invitat oamenii să doneze bani pentru a trimite un milion către oameni din 108 ţări. S-a ajuns însă la situaţii stupide. Din fericire, tinerii din ţara noastră au împrumutat doar exemplele bune din afară.

În România, curentul a ajuns în urmă cu puţin timp, când oamenii au început să găsească cadouri în cabine telefonice, pe băncile din parc sau în coşurile de la biciclete. Unii s-au crucit atunci când au aflat că sunt de la anonime. Se aşteptau, mai degrabă, să fie de la pedeleu, peneleu sau pesedeu, doar anul electoral bătea la uşă.

În noiembrie anul trecut, curentul „pay it forward” poposea în vestul țării, la Timișoara. Aici, câțiva tineri care își spun Asociația „Look Inside” („privește înăuntrul tău”) au început să lase prin oraș cadouri pentru necunoscuți: de la blugi la cafea sau ciocolată. Toate atențiile erau însoțite de bilețele care aveau mesaje de genul „Cu drag pentru oricine are nevoie! Ajută și tu pe cineva fără să ceri nimic în schimb! Semnat: un om”. Fiecare astfel de cadou era fotografiat, iar poza ajungea pe pagina de Facebook a Asociației „Look Inside”.

La patru luni de atunci, mișcarea „pay it forward” s-a extins și a ajuns în multe alte orașe din România: București, Arad, Sighișoara, Sibiu, Reșița, Constanța, Bistrița, Oradea sau Brașov. Simona Steluța Marti din Sibiu a aflat de rețeaua de cadouri lăsate pentru necunoscuți de la prietena ei, Ada Milea Rusu, cea care a adus această mișcare în Sibiu. În vârstă de 45 de ani, Simona lucrează în domeniul resurselor umane la o firmă multinațională, iar de patru ani este voluntar al organizației EMMA, un ONG care sprijină familiile care trec prin drama pierderii unui copil. În limita timpului este voluntar și la alte ONG-uri.

bianca_morariu
Cadoul și … / Foto: Pagina de Facebook a Biancăi Morariu

bianca_morariu_00
… norocosul care l-a găsit / Foto: Pagina de Facebook a Biancăi Morariu

Un cadou atipic: paracetamol

„Asociația „Look Inside” s-a născut din dorința de a dărui zâmbete, încredere, iubire, evoluție, sprijin, echilibru”, spune Simona. A ales să intre în horă atrasă de ideea de a face o surpriză plăcută cuiva necunoscut, de a-i înveseli ziua, oferindu-i câteva clipe de fericire neașteptată.

„Îmi place să cred că mai există OAMENI, îmi place să cred că persoanele care au găsit cadourile lăsate de mine chiar aveau nevoie de acestea. Prin gesturile acestea micuțe  putem deveni mai buni, mai inimoși, mai aproape de sufletele celorlalți”, povestește ea.

Până acum, Simona a oferit necunoscuților din Sibiu cutii cu bomboane, ciocolată, fursecuri, mărțișoare, reviste cu cadouri pentru copii, DVD-uri cu filmele ei preferate, cafea, pliculețe de ceai și chiar paracetamol. Cadourile au fost lăsate pe telefoanele publice, pe bancă în mall, în primărie, la intrarea în magazine, la poștă sau în farmacii.

O bătrână a plecat zâmbind cu bomboanele

O singură dată – prima oară când a făcut un astfel de cadou – a avut curiozitatea de a urmări locul pentru a vedea cine a fost norocosul care a găsit darul: „Am avut plăcerea să văd o bunicuță cu un zâmbet mare și cu cutia de bomboane în mână”.

Inspirată de mișcarea inițiată de Asociația „Look Inside”, de care a aflat prin intermediul Facebook, Oana Sauer din Reșița a modificat puțin rețeta după care se dădeau cadourile și le-a dăruit direct persoanelor care aveau cea mai mare nevoie de ele. Tânăra de 34 de ani, de profesie contabil, spune că nu prea i-a plăcut ideea de a arăta pozele cu daruri pe Facebook deoarece sunt multe persoane care dăruiesc fără să arate. Totuși, s-a gândit că astfel poate da un exemplu care să îi inspire și pe alții: „Am postat ca să vadă și alții și să facă la fel”.

Oamenii au crezut că dau cadouri din partea unui partid

În Arad, cea care a adus modelul timișorean este Bianca Morariu. „Am apreciat din prima clipă inițiativa lor, în primul rând pentru că nu suna ca majoritatea campaniilor gen „dă un like și….”. Deci sunt originali. Cu acordul și la propunerea celor de la „Look Inside”, am decis să reprezint această campanie în Arad”, spune tânăra. A sunat câțiva prieteni care au fost încântați să formeze o echipă care să le aducă bucurie unor necunoscuți. Și-au spus echipa „Suflete care zâmbesc”. În total, sunt vreo patru membri plus cinci copii – fetele și băieții unor prieteni ai Biancăi.

bianca_morariu_02
Foto: Pagina de Facebook a Biancăi Morariu

„La început am fost mai timizi, ne gândeam că se vor uita oamenii la noi ca la niște apucate, suspicioși și nedumeriți, gândindu-se oare ce partid politic mai reprezentăm și noi. Lucru care s-a și întâmplat. Am luat câteva artere principale la pas și am ”plantat”: dulciuri, mănuși, șosete groase, detergent”, povestește arădeanca.

De 1 Martie au trecut pe la Attrium Mall-Arad, prin parcul de pe faleza Mureșului și pe la Spitalul Județean Arad, unde au lăsat „mărțișoare” pentru doamne: lacuri de unghii, deodorante, geluri de duș sau șampoane.

O săptămână mai târziu, de 8 Martie, copiii din echipa „Suflete care zâmbesc” au oferit peste 300 de diplome pe străzile și în magazinele din Arad. „Dar doar doamnelor și domnișoarelor pe care le-am prins zâmbind”, explică Bianca regula după care s-au ghidat în împărțirea cadourilor. Fiecare diplomă, legată cu un fir de mărțișor, conținea mesajul: „Această diplomă atestă că ai zâmbit în public și ne bucurăm că te-am întâlnit. Ne-ai făcut ziua de 8 Martie 2012 mai frumoasă”.

Clipboard01
Foto: biancamorariu.blog.com

P1020395
Foto: biancamorariu.blog.com

Lanţul uman şi un îndemn prăfuit

Atunci când termini de citit o carte interesantă, ai vreo câteva zile în care ai tendinţa să te porţi ca eroii din ea. Dacă după câteva zile îţi trece, înseamnă că romanul nu a fost suficient de bun. Romanul „Pay It Forward”, al Catherinei Ryan Hyde, a punctat însă destul de bine la acest capitol. Un băieţel de clasa a opta din Boston, Alex Southmayd, a citit cartea şi a început un fel de joc cu tatăl său. Cei doi şi-au propus ca, în fiecare zi, să facă o faptă bună pentru alţii. Într-o zi, băiatul a mers să cânte la pian la un azil de bătrâni.

Apoi, i-a venit ideea unui proiect numit GIFT (cadou), prescurtare de la Give-It-Forward-Today. Cei care participă vor trebui să facă o faptă bună în fiecare zi, timp de măcar o lună, şi să convingă şi pe alţii să o facă. „Cândva, tata mi-a spus că dacă iei un dolar la începutul unei luni şi îţi propui să dublezi suma în fiecare zi, la sfârşitul lunii vei avea milioane de dolari”, spune Alex. Cam asta vrea şi cu bunătatea. Un lanţ uman al faptelor bune ar face ca învechitul „Let’s make the world a better place” (adesea luat în râs) să fie un îndemn cu baze solide.

Băiatul a așternut într-o listă 30 de idei, pe care le găsim aici.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: