Primul oraș inteligent din România

Primăria Oradea şi-a propus să trasforme oraşul în primul oraș inteligent din România. Conceptul de „oraş inteligent” presupune ca instituţile publice – şcoli, spitale, finanțe, transport, siguranţă sau iluminat public – să fie toate interconectate pe o platformă de internet, informează digi24.ro.

Astfel, locuitorii nu vor mai trebui să facă o mulțime de drumuri de la o instituţie la alta și să aștepte la ghișee – ei vor putea să facă multe operaţiuni online, de la plata parcării sau a impozitelor până la programări la medic.

Până acum, Primăria Oradea a lansat deja online sistemul de plată a taxelor și a impozitelor, precum și plata parcărilor prin SMS. Pasul următor este să extindă aceste servicii și să conecteze la platforma online și bazele de date ale altor instituții publice din Oradea, care acum au sisteme independete de stocare și de gestiune a datelor.

Modelul a fost implementat iniţial în Luxemburg dar el s-a răspândit şi dezvoltat rapid şi în Europa de Vest. Pe platformă vor fi publicate și toate hotărârile locale. În plus, și munca funcționarilor va fi ușurată deoarece vor consuma mai puțină hârtie și vor lucra mai eficient, mai notează sursa citată.

Primăria Oradea vrea și să extindă zonele din oraș unde locuitorii se pot conecta la internet. În prezent, pe domeniul public din Oradea sunt câteva zeci de locuri unde oamenii se pot conecta la internet, dar primăria vrea să extindă aceste zone.

Primăria Oradea are de gând să plătească până la 30.000 euro pentru acest proiect, care ar trebui să fie finalizat în şase luni.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Geniu al școlii românești, admis la cea mai bună universitate din Europa
4 semne noi de circulație puțin cunoscute de șoferii din România
Nebănuitele calități ale unui animal superb. 10 curiozități uimitoare despre cai

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.