Primul caz al noii tulpini de mpox detectat într-o țară europeană

doctor laborator medic
Foto: DarkoStojanovic / pixabay.com

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au confirmat joi primul caz de infecție cu noua tulpină de mpox (boală cunoscută anterior ca variola maimuței) în Europa. Cazul, înregistrat în Suedia, este primul detectat în afara Africii, relatează Reuters.

Cazul din Suedia a fost legat de focarul în creștere din Africa, fiind primul semn al răspândirii bolii în afara continentului, la o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat în mod oficial că mpox reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Oficialii suedezi din domeniul sănătății au declarat în cadrul unei conferințe de presă că persoana s-a infectat cu mpox de tip clada Ib în timp ce se afla în Africa. Pacientul primește acum tratament.

„Apariția unui caz pe continentul european ar putea stimula răspândirea internațională rapidă a mpox”, a declarat Lawrence Gostin, expert în sănătate publică și profesor la Georgetown Law din Washington. „Un caz în Suedia înseamnă cel mai probabil zeci de cazuri nedetectate în Europa”.

„Probabil vor fi mai multe aici și în alte părți ale lumii, deoarece în prezent nu există mecanisme care să împiedice apariția cazurilor importate de mpox”, a spus și Dr. Brian Ferguson de la Universitatea din Cambridge.

Miercuri, OMS a declarat focarul din Africa o urgență de sănătate publică de interes internațional, după ce cazurile din Republica Democratică Congo s-au răspândit în țările din apropiere. De la apariția actualului focar în ianuarie 2023 au fost 27.000 de cazuri în Congo și peste 1.100 de decese, în principal în rândul copiilor.

Producătorul de vaccinuri Gavi a transmis pentru Reuters că poate cheltui până la 500 de milioane de dolari pentru vaccinarea populației în țările afectate de focarul de mpox în creștere din Africa.

Clada Ib, tulpina virusului din spatele focarului actual, este o nouă variantă a cladei I, care este endemică în Congo. Clade Ib pare să se răspândească mai ușor prin contact obișnuit, inclusiv prin contactul sexual.

mpox-ul clada I tinde să provoace un număr mai mare de infecții severe și să aibă o rată de mortalitate mai mare decât mpox-ul clada II, potrivit oficialilor americani din domeniul sănătății. În 2022, OMS a declarat o urgență de sănătate publică din cauza unui focar de mpox cauzat de clada II, care a dus la peste 95.000 de cazuri în 115 țări neendemice.

Foto: DarkoStojanovic / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.