Prima țară din lume care îi taxează pe fermieri pentru gazele cu efect de seră emise de vaci, oi și porci

vaci
Foto: el_duderino123 / pixabay.com

Danemarca este prima țară din lume care va impozita crescătorii de animale pentru gazele cu efect de seră emise de vacile, oile și porcii lor, relatează Newsweek.com. Taxa va fi introdusă începând cu 2030.

Danemarca devine astfel prima țară din lume care introduce o taxă pentru emisiile de metan din flatulența produsă de animale. Metanul este unul dintre gazele care contribuie cel mai mult la încălzirea globală, după cum a relatat și GreatNews într-un articol publicat în cadrul proiectului editorial On / Off, dedicat resurselor energetice ale României.

Astfel, metanul captează mult mai multă căldură decât CO2 (pe unitate de masă). Concret, o tonă de metan este echivalentul a 84-87 de tone de CO2 atunci când se ia în calcul impactul său pe o perioadă de 20 de ani. Însă, spre deosebire de dioxidul de carbon, metanul rămâne în atmosferă mult mai puțin timp, iar din acest motiv și efectul de seră este mai redus decât cel generat de metan. Metanul are o durată de viață de doar 12 ani în medie, în timp ce dioxidul de carbon rezistă timp de secole în atmosfera Pământului.

Potrivit Programului de Mediu al ONU, vitele sunt responsabile de aproximativ 32% din emisiile de metan cauzate de om. Vacile, porcii și oile produc metan ca produs secundar al procesului lor digestiv, eliberând metanul prin flatulență și eructații.

Danemarca și-a propus să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% până în 2030, față de nivelurile din 1990, a declarat ministrul fiscal Jeppe Bruus. „Vom face un pas mare pentru a deveni neutri din punct de vedere climatic în 2045”, a spus Bruus.

Noua Zeelandă a adoptat o lege similară care urma să intre în vigoare în 2025. Cu toate acestea, legislația a fost eliminată după criticile fermierilor și o schimbare a guvernului.

Acordul din Danemarca a fost încheiat luni seara, după luni de proteste ale fermierilor din toată Europa împotriva măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice despre care spun că îi conduc la faliment.

O vacă daneză tipică produce echivalentul a circa 6,6 tone de CO2 pe an. Crescătorii de animale danezi vor fi taxați cu 300 de coroane (40 de euro) pe tonă de dioxid de carbon echivalent în 2030. Taxa va crește la 750 de coroane (100 de euro) până în 2035.

Taxa mai trebuie aprobată de Parlamentul din Danemarca, dar proiectul întrunește un consens larg și este de așteptat să treacă de vot, mai notează newsweek.com.

Potrivit Statistics Denmark, în această țară existau 15.331 de ferme cu animale în 2023, aproape jumătate din numărul de ferme în 2006, când erau 29.083.

Foto: el_duderino123 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.