Prima dezbatere dintre Clinton și Trump: „Ar fi trebuit să le luăm petrolul” vs. „Îl laudă pe Putin”

prima dezbatere prezidențială sua
Foto: YouTube

Candidații la președinția Statelor Unite ale Americii s-au întâlnit astăzi într-o primă dezbatere înainte de alegerile prezidențiale din această toamnă.

Candidata democraților, Hillary Clinton, și candidatul republican Donald Trump s-au întâlnit de la ora 9 seara ora locală (ora 4 dimineața ora României). Dezbaterea prezidențială a avut loc într-o sală a Universității Hofstra din Hempstead, New York.

Gazdă și moderator a fost jurnalistul Leste Holt de la postul de televizune american NBC.

Se estimează că 100 de milioane de oameni de pe întreaga planetă au urmărit dezbaterea televizată.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CNN printre americanii care au urmărit dezbaterea prezidențială, 62% dintre respondenți au considerat că Hillary Clinton a câștigat dezbaterea, în vreme ce 27% l-au indicat pe Trump drept câștigător. Totuși, este important de menționat că acest sondaj a fost realizat în rândul unui public preponderent pro-Clinton.

GreatNews v-a ținut la curent live cu cele mai importante declarații ale celor doi candidați la președinție.

4:00 – 4.30:

Prima temă a dezbaterii a fost „Prosperitatea”. Ambii candidați au promis că vor crea mai multe locuri de muncă pentru cetățenii americani. În vreme ce Hillary Clinton a accentuat importanța clasei de mijloc, Donald Trump s-a concentrat pe țările care „fură” joburile americanilor, indicând în special Mexic și China.

Hillary Clinton a vorbit despre o economie în care toți cetățenii să beneficieze de bunăstare, nu doar corporațiile și cei bogați. Clinton a mai spus că nu își dorește și mai multe avantaje pentru cei foarte bogați, ci o investiție pe termen lung în clasa de mijloc.

În schimb, Donald Trump a fost de părere că sistemul propus de Hillary Trump (creșterea taxelor pentru cei bogați) nu are cum să funcționeze deoarece corporațiile sunt cele care oferă locuri de muncă.

„Donald și-a început afacerea cu 14 milioane de dolari primiți de la tatăl său. Tatăl meu a fost un mic afacerist”, a declarat Hillary Clinton.

4.30 – 5.00:

Donald Trump a avertizat că SUA au 20 de trilioane de dolari datorie și că „e timpul ca această țară să fie condusă de cineva care înțelege banii”.

Potrivit candidatului republican, SUA au investit enorm în Orientul Mijlociu, în loc să investească în cetățenii americani: „Cu acești bani ne-am fi reconstruit țara de 2 ori. Am devenit o țară din lumea a treia”.

În schimb, Hillary Clinton și-a acuzat oponentul că una dintre problemele SUA este că oamenii bogați, precum Donald Trump, nu își plătesc taxele la stat.

Moderatorul a trecut la următoarea temă a dezbaterii: „Securitatea SUA”.

„Rasa rămâne o provocare în țara noastră. Rasa determină cum sunt tratați oamenii în sistemul de justiție american. Trebuie să restaurăm încrederea dintre comunități și poliție, trebuie să ne asigurăm că poliția folosește cele mai bune metode și că folosește forța doar când este necesar. Toată lumea ar trebui să respecte legea și să fie respectat de lege”, a declarat Clinton.

Ea a mai declarat că armele ar trebui luate din mâinile celor care nu ar trebui să le dețină: „Epidemia de arme e cauza principală a mortalității în rândul tinerilor americani”.

În schimb, Trump s-a axat pe infracționalitatea ridicată din comunitățile hispanice și cele afro-americane.

„Avem nevoie de lege și ordine în țara noastră”, a menționat Trump. Precum oponenta sa, și Donald Trump este de acord că nu toată lumea ar trebui să aibă dreptul să dețină o armă: „Sunt oameni răi care nu ar trebui să aibă arme”.

5.00 – 5.30:

Candidata democrată l-a criticat foarte dur pe Donald Trump deoarece foarte mult timp, atât el cât și staff-ul său de campanie au susținut că președintele Barack Obama nu s-a născut în Statele Unite (fapt care, dacă ar fi fost adevărat, l-ar fi împiedicat să dețină funcția de președinte al SUA): „A susținut an după an că primul nostru președinte afro-american nu este născut în SUA”.

În plus, Hillary Clinton a precizat că, în trecut, Donald Trump a fost dat în judecată de două ori deoarece nu voia să le închirieze apartamente afro-americanilor într-o clădire pe care o avea în proprietate. Clinton l-a acuzat de „comportament rasist”.

„Donald îl laudă foarte mult pe Vladimir Putin… Am fost atât de șocată când Donald l-a invitat public pe Putin să spargă conturile americanilor”, a declarat Clinton, referindu-se la o declarație din trecut a lui Trump, care le-a cerut hackerilor ruși să găsească e-mail-urile șterse ale lui Clinton.

În ceea ce privește ISIS, Clinton a declarat că Statul Islamic ar urma să fie eliminat din Irak în următorul an. Candidata democrată a susținut că este nevoie de continuarea bombardamentelor împotriva ISIS, dar și de o luptă digitală, pe internet, menită să îi împiedice pe teroriști să recruteze tineri radicalizați.

Donald Trump a acuzat administrația Obama, inclusiv pe Hillary Clinton, că au determinat apariția ISIS pe harta lumii: „Ei nici nu ar fi apărut dacă [administrația Obama – n.r.] ar fi lăsat niste trupe în urmă [în Irak – n.r.]. ISIS s-a format într-un gol creat de Obama și Clinton. E ceva ce nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Erai secretar de stat când ISIS când era doar un copil și o să-l oprești acum, când e în peste 30 de țări? Nu cred”.

„Ar fi trebuit să le luăm petrolul. Dacă l-am fi luat, ISIS nu ar mai fi avut acces la el”, a mai spus Trump.

Recomandările editorilor GreatNews:

Strania poveste a tancului din Siria cu numere de înmatriculare românești

SUA avertizează Turcia. Germania cere să se respecte statul de drept

https://greatnews.ro/turcii-au-intrat-cu-tancuri-siria-coalitia-internationala-lansat-mai-multe-avioane/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.