Germania tocmai și-a deschis prima autostradă electrică, unde camioanele se încarcă din mers

autostradă electrică germania
Foto: Captură YouTube

Germania și-a deschis prima autostradă electrificată pentru camioane hibrid, în apropiere de Frankfurt, relatează publicația thelocal.de.

Proiectul se numește Elisa, iar în cadrul lui 5 kilometri din autostrada A5 au fost electrificați (au linii electrificate deasupra, precum rutele de troleibuze). Astfel, camioanele hibrid vor putea parcurge distanța dintre Langen/Mörfelden și Weiterstadt folosindu-se de o sursă de energie mult mai puțin poluatoare.

Camioanele sunt testate de 5 companii de logistică pe unul dintre cele mai aglomerate tronsoane de autostradă din Germania. Proiectul este finanțat din fondurile Ministerului Mediului din Germania și a costat 14,6 milioane de euro.

Camioanele hibride se vor putea încărca electric în timp ce merg pe sub cablurile instalate. Liniile electrificate au fost instalate în ambele sensuri (spre Frankfurt și spre Darmstadt).

Dezvoltatorii proiectului nu cred că traficul va fi afectat de camioanele electrice. Vehiculele nu trebuie să încetinească atunci când se conectează / deconectează la cabluri, mai notează thelocal.de.

După ce s-au încărcat, camioanele își pot continua drumul mergând pe baterie. Iar când bateriile se consumă, camioanele pot trece pe motorul cu combustibili fosili.

Scopul proiectului Elisa este să colecteze și să analizeze date despre trafic, iar ulterior proiectul ar putea fi pus în practică și în alte regiuni din țară.

Prima autostradă electrificată din lume a fost inaugurată în Suedia, în ianuarie 2017.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.