Presiuni pentru ca elevii să vină la ora de religie. Copii puși să semneze în locul părinților

religia la școală

Activități religioase la școală, alături de reprezentanți ai Bisericii. Foto: mitropolia-banatului.ro

De teamă că va rămâne fără catedră din toamnă, o profesoară de religie de la Şcoala nr. 24 „Sfântul Gheorghe“ din Craiova a vrut să se asigure că va avea la clasă acelaşi număr de elevi. Ea le-a solicitat copiilor să aducă urgent acceptul părinţilor pentru continuarea orelor de religie în anul şcolar următor, relatează „Gazeta de Sud”.

Publicația a primit o sesizare trimisă de părinţii unor elevi de clasa a VII-a din această unitate şcolară.

„Aş dori să mă ajutaţi în lămurirea unei probleme. Este vorba de ora de religie. Marţi, profesoara de religie le-a solicitat copiilor să aducă fiecare scris pe o foaie acceptul pentru ora de religie, cu semnătura părintelui. Azi (ieri – n.r.), când cei mai mulţi copii nu au venit cu acest «bilet» semnat de părinți, li s-a solicitat de către profesoara de religie să completeze ei această cerere, iar celor care locuiesc în cartierul Brazda lui Novac să se deplaseze acasă şi să se întoarcă cu cererile semnate, până la ora 13.00, cât profesoara este în şcoală. Copiii care nu au avut posibilitatea să meargă acasă pentru a lua semnătura părinților au fost puşi să scrie şi să semneze cererile în locul părinților. Nu ştiu care este baza legală a acestor cereri şi a acestor semnături luate copiilor“, se precizează în sesizarea primită.

De cum au intrat în unitatea de învățământ, elevii de serviciu le-au spus reporterilor „Gazetei de Sud” că dacă este vorba de cererile cu acordul scris pentru continuarea religiei la clasă, le pot lăsa la ei pentru că în ultimele două zile au primit foarte multe astfel de acorduri.

Directorul școlii nu este de acord cu modul în care a procedat profesoara de religie. „Am aflat chiar astăzi despre modul în care a procedat una dintre profesoarele de religie pe care le avem angajate. Am luat deja măsuri, transmiţând tuturor învăţătorilor de la ciclul primar şi diriginţilor de la ciclul gimnazial să le comunice profesorilor de religie că astfel de iniţiative nu sunt corecte. Nu este normal să trimiţi copilul din timpul orelor de curs acasă pentru a-ţi aduce un acord scris semnat de părinte, la fel cum nu este corect să pui copilul să scrie şi să semneze o astfel de cerere în numele părintelui”, a menţionat Radu Nicolae, manager la Şcoala „Sfântul Gheorghe“.

„Vom lua în calcul sancţionarea profesorului”

„Mâine (azi – n.r.) vom avea consiliu profesoral şi vom dezbate această problemă, iar în consiliul de administraţie vom lua în calcul sancţionarea profesorului care a avut astfel de iniţiative“, a mai spus el.

Gestul profesorului de religie poate avea şi o explicaţie plauzibilă având în vedere că, potrivit directorului şcolii, în acest moment se lucrează la planul de încadrare pentru anul şcolar viitor, care trebuie să fie gata până pe 6 februarie, mai notează sursa citată.

„Cred că a recurs la un astfel de gest de teamă că va rămâne fără ore din toamnă. Oficial însă, încadrarea se face la fel ca anul trecut, orele de religie sunt prinse în continuare în trunchiul comun. Mai este însă o problemă pentru care ar trebui găsită rezolvare de pe acum. Dacă din toamnă părinţii nu vor opta pentru ora de religie, să vedem cum vom rezolva această problemă, cum vom umple catedra minimă pentru profesorii de religie, în caz că nu se vor mai aduna suficienţi elevi. Ce vom face cu restul elevilor dacă părinţii vor alege o altă materie opţională, din ce vom plăti acel dascăl?“, a mai comentat directorul.

Mitropolia: „Doamna profesoară nu a înțeles foarte bine”

Nici reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Dolj nu susține inițiativa profesoarei.

„Am cerut reprezentanţilor şcolii, dar şi inspectorului de specialitate din cadrul inspectoratului școlar, să discute cu profesorii de religie din unităţile de învăţământ pentru a nu se mai întâmpla astfel de situaţii. Toţi profesorii de religie trebuie să ştie însă că această materie este în continuare în trunchiul comun. În perioada 6-13 februarie, noi lucrăm deja la încadrările pentru anul şcolar viitor. În plus, Parlamentul este cel care trebuie să decidă ce se întâmplă şi cum va pune legea educaţiei în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale. În plus, hotărârea Curții nu poate produce efecte retroactiv“, a precizat Georgică Florea-Bercea, inspector general la ISJ Dolj.

Reprezentanţii Mitropoliei Olteniei au precizat că i-au înștiințat pe profesorii de religie că acele cereri nu pot fi solicitate decât după ce Ministerul Educației va modifica articolul din Legea Educației declarat neconstituțional, iar el va fi aprobat de Parlament.

„Am prezentat situația sesizată de dvs. inspectorului de specialitate de la ISJ Dolj. Probabil, doamna profesoară nu a înțeles foarte bine acest lucru“, a spus Apostolache Ioniţă, purtător de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

La sfârșitul săptămânii trecute, decizia Curții Constituționale prin care elevii nu mai pot fi înscriși din oficiu la ora de religie a fost publicată în „Monitorul Oficial”. Prin urmare, disciplina „Religie” va putea fi studiată în viitor numai după exprimarea dorinței elevului major sau a părinților, în cazul minorilor.

Recomandările editorilor GreatNews:

Biserica Ortodoxă și-a deschis firmă în capelă
Este oficial: Ora de religie, numai cu cerere. Ce viitor are disciplina în România
Cardul de sănătate. Ce facem în caz de pierdere, distrugere ori schimbare a datelor

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version