Lostrița, un pește care se mai întâlnește extrem de rar în România, urmează să repopuleze apele din zona de munte a Bucovinei.
Și asta după ce specialiştii de la o păstrăvărie din Valea Putnei au achiziţionat două exemplare adulte de lostriță și și-au propus înmulțirea speciei.
La păstrăvăria Valea Putnei, două lostrițe au supraviețuit peste iarnă și vor fi folosite pentru repopulare.
Cele două lostrițe de la Valea Putnei vor ajunge la maturitate peste câțiva ani, atunci când vor avea un metru lungime și 10-12 kilograme greutate.
Declarată monument al naturii, lostrița a ajuns o specie aflată în pragul dispariţiei în ţara noastră din cauza pescuitului excesiv şi limitării habitatului, după cum relatează jurnaliștii de la stiri.tvr.ro.
În urmă cu câteva decenii, lostriţa era un peşte des întâlnit la izvoarele Bistritei şi pe Dorna, iar pescarii prindeau frecvent exemplare de peste 10 de kilograme.
Jurnaliștii de la stiri.tvr.ro mai scriu că lostrița este un pește răpitor feroce, dar sensibil la poluare, astfel că după ce Bistrița Aurie a fost îndiguită pe o lungime de 100 de kilometri, exemplarele au început să dispară.
Din 2007, râul a fost inclus în proiectul „Natura 2000”.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Cele 24 de locuri „magice” din cea mai mare cetate a României
Care sunt țările unde femeile stau cot la cot cu bărbații pe bancnote
Test de inteligență. O problemă de logică cu ouă de Paşte
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: