Pensarea sprâncenelor, interzisă în Afganistan. Talibanii închid 60.000 de saloane de înfrumusețare

văl islamic femeie
Foto: Bessi / pixabay.com

Femeile din Afganistan au organizat un protest împotriva deciziei talibanilor de a închide saloanele de înfrumusețare și de cosmetică pentru femei, relatează BBC.

Femeile au strigat „muncă, pâine și dreptate” în timpul protestului din capitala Kabul. Forțele de ordine talibane au răspuns cu tunuri cu apă, iar unele protestatare au spus că împotriva lor au fost folosite și pistoale asomatoare.

Talibanii le-au cerut proprietarilor saloanelor să le închidă în termen de maximum o lună de la data de 2 iulie.

Ei susțin că purtarea perucilor și pensarea sprâncenelor nu respectă valorile islamice, precum și că părinții risipesc banii pe saloanele de înfrumusețare atunci când cuplurile se căsătoresc.

Decizia restricționează și mai mult spațiile accesibile femeilor afgane, cărora le sunt deja interzise sălile de clasă, sălile de sport și numeroase joburi. Recent, talibanii le-au interzis să lucreze pentru Națiunile Unite.

Închiderea tuturor saloanelor de înfrumusețare va duce la pierderea a 60.000 de locuri de muncă, a transmis Camera de Comerț din Afganistan.

Saloanele de înfrumusețare au fost închise ultima dată când talibanii au guvernat între 1996 și 2001. Au rămas deschise după ce talibanii au reluat puterea în urmă cu doi ani, după retragerea forțelor americane, dar vitrinele magazinelor erau adesea acoperite, iar imaginile femeilor au fost vopsite cu spray pentru a le ascunde fețele.

Foto: Bessi / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.