Primarul din orașul Cavnic, județul Maramureș, le oferă tinerilor sub 35 de ani care vor să se stabilească în localitate 100 de parcele de case. Terenurile sunt oferite gratuit deoarece autoritățile vor ca în acest fel să sporească populația localității, relatează Știrile ProTV.
Practic, pe cele 100 de parcele ar putea fi construite 100 de case.
Doritorii trebuie să îndeplinească mai multe condiții.
Cei care doresc să primească o parcelă de până la 400 de metri pătraţi trebuie să aibă cel mult 35 de ani, să nu deţină un teren în proprietate mai mare de 500 de metri în mediul urban şi 5.000 de metri pătraţi la ţară.
De asemenea, odată ce primesc pământul gratuit, trebuie să înceapă să ridice casa în cel mult un an.
Până acum, primăria din Cavnic a primit 40 de cereri.
“Ar aduce foarte multe beneficii pe termen lung. 300 de persoane ar plăti impozite, taxe, agenţii economici ar avea cui să vândă, s-ar porni nişte motoare de care am avea nevoie”, a explicat Vladimir Petruț, primarul oraşului Cavnic, de ce a luat această decizie.
Însă unul dintre dezavantajele zonei este că nu sunt foarte multe locuri de muncă. În plus, salariile nu sunt nici ele foarte mari. Potrivit Știrile ProTV, în zonă exista o firmă care asamblează tablouri electrice, o fabrică de pufuleţi şi una de cartoane, plus câteva magazine mici, pensiuni şi restaurante. Salariile pornesc de la minimul pe economie şi pot ajunge la 2.500 de lei net.
În prezent, în Cavnic trăiesc 5.000 de locuitori, cu 200 mai puțin decât la recensământul anterior.
Cum să primești teren gratuit
Și tinerii din alte localități din țară pot să primească un teren gratuit pentru a-și ridica o locuință.
Tinerii din România cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pot primi de la stat în folosință gratuită un teren pe care să își ridice o casă. Terenul poate avea o suprafață cuprinsă între 150 de m² și 1.000 de m², în funcție de localitatea în care vor să își construiască locuința.
Legea care prevede acest drept este Legea nr. 15 din 2003, care a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 22 ianuarie 2003, iar apoi a fost republicată în MO pe 13 martie 2014.
Potrivit acesteia, tinerii majori care nu au împlinit încă 35 de ani pot primi, la cerere, o suprafață de teren din terenurile aflate în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale (al primăriilor), pe care să își construiasă o locuință personală.
Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București în care este situat terenul.
Prin urmare, de această prevedere legală pot beneficia atât tinerii din mediul rural, cât și cei din mediul urban.
Foto: kathrina5 / pixabay.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: