Orașul din România în care sunt cele mai multe zile cu soare

FOTO: Alesia17/Wikimedia Commons
FOTO: Alesia17/Wikimedia Commons

Singura localitate din România în care soarele strălucește între 2.100 și 2.200 de ore în fiecare an este Câmpina.

Potrivit adevarul.ro, Câmpina este localitatea din România care are parte de cele mai multe zile însorite datorită amplăsării geografice. Este la o altitudine medie de 450 de metri, în zona subcarpatică, chiar la intrarea în Valea Prahovei.

Prin influența munților și acțiunea râurilor de-a lungul timpului a devenit o zonă ferită de vânturile puternice de la câmpie și de crivăț.

Măsurătorile arată că temperatura medie multianuală este 9,5 grade Celsius, cu maxime, vara, de până la 37 grade Celsius şi minime, iarna, de până la – 21 grade Celsius, potrivit adevarul.ro.

Soarele i-a atras la Câmpina și pe Henri Coandă, care a avut proiectul unei case solare, dar și pe Nicolae Grigorescu, care s-a simțit inspirat de culorile orașului.

La Câmpina a făcut și Bogdan Petriceicu Hașdeu un templu dedicat fiicei sale, Iulia Hașdeu, care a murit la vârsta de 18 ani. De altfel, castelul Iulia Hașdeu este una dintre atracțiile orașului. În prezent, în Câmpina trăiesc aproximativ 32.000 de locuitori. Zona este cunoscută și pentru industria petrolului, care a atras numeroase investiții străine.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.