Olguţa Vasilescu, suspectată că a plagiat în teza de doctorat

Olguța Vasilescu
Olguța Vasilescu. Foto: Pagina de Facebook Olguța Vasilescu

Olguța Vasilescu, actualul primar al Craiovei, este bănuită că a plagiat în teza sa doctorat deoarece multe pasaje sunt neatribuite, iar capitolul al şaptelea este preluat integral.

Universitatea din Bucureşti a solicitat Consiliului Naţional de Etică să verifice teza de doctorat a Olguţei Vasilescu, susţinută în 2007 la Facultatea de Sociologie.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti s-a autosesizat în cazul tezei de doctorat cu titlul „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, relatează mediafax.ro.

„Comisia a luat în discuţie acest caz în 2013, dar nu a fost în măsură atunci, din motive obiective, să se pronunţe”, arată Universitatea din Bucureşti în sesizarea trimisă ieri Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvolării Tehnologice şi Inovării.

Comisia a precizat că a solicitat un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a Olguţei Vasilescu.

„Referatul a fost realizat de către dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughiniş, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstrează existenţa mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de către autoarea tezei. Totodată, un capitol întreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor”, se mai arată în sesizarea semnată de preşedintele Comisiei de Etică a UB, prof. dr. Marian Popescu.

Potrivit UB, doar Consiliul Naţional de Etică poate să examineze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică şi de cercetare în cazul persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

Olguța Vasilescu: „Lucrarea mea e 100% originală”

În replică, primarul Craiovei a declarat într-o conferință de presă că lucrarea sa „este 100% originală” și că respectivul capitol despre care se spune că l-a preluat integral de pe internet îi aparține: „Capitolul pe care se spune că l-am copiat îmi aparține. Lucrarea mea este 100% originală. Nici nu aș fi avut de unde să copiez pentru că nu s-a scris (despre Vilfredo Pareto în limba română – n.r.)”.

„Dacă această doamnă nu a făcut o greșeală de gâgă, înseamnă că e rău intenționată. Îmi voi apăra imaginea publică dând-o în judecată”, a mai spus Vasilescu, și a completat că în comisia în fața căreia a susținut teza de doctorat au fost personalități din domeniu, precum sociologul Ilie Bădescu, iar membrii acesteia ar fi observat dacă lucrarea sa era plagiată.

Primarul Craiovei a făcut precizări și pe rețeaua de socializare Facebook: „Am introdus lucrarea pe www.detectareplagiat.ro și a apărut că 7 la suta e plagiat, dar arată și linkul de pe care s-a făcut copia. Ce credeți că apare la linkul respectiv? Rezumatul lucrării mele de doctorat. Adică Lia Olguța Vasilescu a plagiat din Lia Olguța Vasilescu. Doamna care a făcut sesizarea ar trebui să se ocupe de plantat cartofi, pe viitor, că nu are nimic a face cu cercetarea științifică. Îmi rezerv dreptul de a o acționa în instanță pentru prejudicii de imagine”.

Olguţa Vasilescu este primarul municipiului Craiova din iunie 2012, anterior ea fiind senator PSD.
Lia-Olguţa Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, specializarea Română-Italiană, în 1997, Colegiul Naţional de Apărare, în 2001, iar în 2007 a obţinut doctoratul în sociologie la Universitatea din Bucureşti. De asemenea, a avut burse de studii în Italia, Danemarca şi Belgia, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Craiova.

Primarul Craiovei a fost în PRM din 1991 până în 2008, când a trecut la PSD, fiind până în 2013 vicepreşedinte PSD Dolj şi ulterior preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Craiova.

Recomandările editorilor GreatNews:

Victor Ponta renunță la titlul de doctor în drept
TOP. Țările cu cea mai scumpă și cea mai ieftină benzină. Pe ce loc se află România
Fotografia unor bătrâni într-o casă maramureşeană, premiată de National Geographic

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.