O româncă, printre cei mai buni 50 de profesori din lume. Câștigătorul primește 1 milion de dolari

Profesoara Manuela Prajea. Foto: adevarul.ro

O profesoară de matematică este singurul dascăl din România inclus, anul acesta, pe lista finaliștilor Global Teacher Prize, competiție supranumită și „Nobelul Educației”.

Premiul acordat de Fundația Verkey este dedicat profesorilor excepționali, care aduc o contribuție semnificativă la dezvoltarea profesiei de dascăl. Manuela Prajea, profesor și director la Colegiul Național Traian din Drobeta Turnu Severin, a fost aleasă printre cei mai buni 50 de profesori din lume anul aceasta.

Profesoara, cu o experiență de 25 de ani în învățământ, spune că, în cazul în care va câștiga premiul, va dona întreaga sumă de un milion de dolari. Banii vor fi investiți în întregime în Colegiul Național Traian, pentru dotări moderne și burse pentru elevi și profesori.

„Am ales să donez această sumă pentru că vreau să arăt că în România se întâmplă lucruri bune şi există şi oameni devotaţi care realizează mult voluntariat şi până la urmă contează fericirea pe care o ai atunci când faci un lucru bun şi când ajuţi comunitatea”, spune profesoara severineană.

Global Teacher Prize a fost înfiinţat în 2014 de Fundaţia Varkey şi este o competiţie deschisă profesorilor din toată lumea care predau tinerilor între 5 şi 18 ani, notează adevarul.ro. Fundaţia Varkey a fost creată de miliardarul Sunny Varkey, care a aderat la “Giving Pledge”, convenţia filantropică iniţiată de Bill Gates şi Warren Buffet prin care unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume se angajează să doneze cel puţin jumătate din averea lor în scopuri caritabile. Sunny Varkey şi-a făcut averea estimată la peste 2,1 miliarde de dolari din afaceri legate de educaţie, grupul sau de firme fiind cel mai mare operator privat de şcoli şi grădiniţe din lume.

Cine este Manuela Prajea

Manuela Prajea (47 de ani) a fost desemnată „Profesorul anului 2013”, distincția fiindu-i acordată de Societatea de Științe Matematice din România.

Profesoara conduce acum liceul în care ea însăși a fost elevă, în urmă cu câteva decenii. Ca profesoară și ca director, a încercat să aducă în învățământul românesc ceva din educația occidentală. „În străinătate, se învaţă de zece ori mai bine decât în şcolile noastre, mai disciplinat, mai riguros, şi nu exagerez. Spre deosebire de ţara noastră, în ţările occidentale valoarea este foarte apreciată şi elevii se simt foarte încurajaţi, sunt fericiţi în ceea ce fac, ceea ce la noi lasă de dorit“, spunea directoarea Colegiului Traian, în 2014, într-un interviu.

Manuela Prajea le-a fost profesoară unora dintre cei mai buni elevi români de după 1990. Andrei Ungureanu, absolvent al Colegiului Național Traian, a urmat cursurile universității Princeton între 2006 și 2010. În 2007, el a obținut „Freshman First Honor Prize“, premiu care se acordă câte unui student aflat în anul al II-lea, ca recunoaştere pentru realizările de excepţie din primul an de facultate, precum şi „Shapiro Prize“, pentru excelenţă universitară.

O altă fostă elevă a Manuelei Prajea este Alina Popescu, care și-a continuat studiile la Harvard. Alina a fost și cea care a propus-o pe fosta sa profesoară la unele dintre cele mai mari premii din educație, „Claes Nobel”. Manuela Prajea este singurul profesor din România care a primit această distincție.

„În clasa a X-a, când am fost elevă la un liceu american, am devenit membra Asociaţiei celor mai buni elevi de liceu din întreaga lume, o asociaţie fondată de familia Nobel, cu reprezentanţă în 120 de ţări, având peste 600.000 de membri. Fiecare elev membru are dreptul de a nominaliza un profesor care îi este cel mai drag, pentru că i-a influenţat traiectoria academică. Eu am ales-o, din toată inima, pe doamna profesoară Manuela Prajea, pentru că a fost şi este pentru mine o zână a matematicii, m-a învăţat cât de frumoasă poate fi ştiinţa matematică şi, în acelaşi timp, cât de importantă este forţa răbdării, a curajului, a perseverenţei şi a toleranţei. M-a ajutat să conştientizez sensul devenirii mele şi să preiau practic iniţiativa acesteia“, a explicat Alina Popescu motivul pentru care a nominalizat-o pe profesoara ei.

Premiul „Claes Nobel“ este decernat chiar de unul dintre descendenţii lui Alfred Nobel, la propunerea celor mai buni elevi de liceu din lume. Acestora li se dă, practic, posibilitatea să le mulţumească dascălilor pentru felul în care le-au marcat cariera sau viaţa.

„În opinia mea, sistemul nostru este încă învechit”

Manuela Prajea este încă nemulțumită de sistemul de învățământ românesc. Ea consideră că modificările din ultimii 25 de ani au fost superficiale, sistemul fiind unul învechit, fără legătură cu nevoile elevului modern.

„Din ceea ce am observat, întreaga Europă aduce permanent schimbări sistemului de educaţie şi sunt schimbări reale. În opinia mea, sistemul nostru este încă învechit. În primul rând avem aceeaşi organizare a claselor, acea organizare frontală, un număr mare de elevi în bănci şi un singur dascăl. Prezentarea din şcolile noastre este de tip expozitiv, este acelaşi învăţământ în principiu ca înainte de anul 1990. Or acesta nu mai este eficient“, spune directoarea Colegiului Naţional Traian din Drobeta-Turnu Severin.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatNews:

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.