O cometă care lasă alcool și zahăr în urma ei a vizitat sistemul nostru solar

Cometa (Wikimedia Commons)

Oamenii de știință au detectat alcool etilic emanat de cometă, dar și o formă a zahărului numită glicolaldehidă.

”Compoziția chimică a cometei este mult mai complexă decât credeam”, spune Stefani Milam, un astrochimist de la Centrul Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, citată de Huffington Post.

Cu toate că etanolul și glicolaldehidele au mai fost descoperite în nori spațiali, cercetătorii spun că este pentru prima oară când alcoolul etilic a fost găsit într-o cometă.

Descoperirea poate fi un pas important către înțelegerea impactului pe care l-au avut cometele ce s-au izbit de Pământ în timpuri imemoriale. Acestea ar fi putut să aducă zaharuri, alcooluri și alte molecule organice pe planeta noastră, o teorie care ar putea explica apariția vieții pe Pământ.

”Viața nu a început doar cu molecule simple, ca apa, monoxidul de carbon și hidrogenul”, a mai spus omul de știință, adăugând: ”Acum putem observa felul în care se formează zaharurile, dar și alți compuși organici complecși, precum aminoacizii, care sunt pietrele de temelie ale ADN-ului”.

Cometa Lovejoy a trecut aproape de Soare în ianuarie, iar cercetătorii au studiat-o cu ajutorul telescopului de la Pico Veleta, din Munții Sierra Nevada, în Spania.

Specialiștii NASA au descoperit că Lovejoy lasă în urma sa peste 21 de molecule organice diferite.

Recomandările editorilor GreatNews:

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: