O casă din piatră, în inima naturii. Splendida transformare a unei ferme

Nu este deloc ușor să transformi o fermă părăsită într-o casă strălucitoare. Însă, o femeie a avut curajul de a face acest lucru.

Thelma Archer a cumpărat proprietatea din Highlands, Scoția, în 2008. La acea vreme, fiul său, Stuart Archer, tocmai își finaliza studiile de arhitectură.

„Cel mai important pentru mama era să aibă o casă cu suficient spațiu pentru a găzdui familia și oaspeți, dar, în același timp, să nu pară prea mare atunci când e singură acasă”, spune Stuart Archer, într-un interviu acordat houzz.com.

Ferma era compusă dint-o cabană și un hambar, ambele ridicate din piatră. „De obicei, atunci când o fermă se extinde, se construiesc noi clădiri, nu se extinde o clădire”, spune arhitectul.

Așa că Stuart a ales să dărâme vechile clădiri și să le reconstruiască pas cu pas, tot cu piatră. Între ele, a fost plasată o structură de legătura, cu aer contemporan.

Astfel, a fost rezolvată problema spațiului. Cabana conține două dormitoare de mari dimensiuni, iar Thelma poate închide complet această zonă atunci când e singură. În zona de legătură se află spațiul de gătit, iar pe spațiul ocupat odinioară de vechiul hambar se află acum dormitorul principal și livingul. Întreg ansamblul măsoară 300 de metri pătrați.

Reconstrucția casei, folosind piatra de la vechile clădiri – granit și bazalt, a durat 12 luni.

Cabana (în stânga imaginii) și hambarul (dreapta) sunt ridicate din piatră și unite prin acea structură de legătură, ridicată, în mare parte, din sticlă. Aceasta face ca cele două clădiri să fie una singură, dar să rămână separate, total distincte din punct de vedere al impresiei vizuale.

Hambarul este parțial îngropat în pământ, pentru a se integra și mai bine în peisaj. Casa a fost ridicată într-un parc natural, așa că arhitecții și constructorii au fost atent verificați, pe întreaga durată a transformării fermei.

Zona de living se află în hambar. Înălțimea camerei este una dublă, iar ferestrele din tavan și o generoasă structură de colț din sticlă permit o perfectă iluminare naturală a casei.

Bucătăria din zona de legătură este una de mari dimensiuni, dar mobilată minimalist. Structura de oțel a permis arhitecților să nu se bazeze pe stâlpi de susținere în această zonă. Lipsa acestora, plus imensa structură de sticlă din lateral, fac ca spațiul să pară chiar mai mare decât este.

Când a venit vorba de design interior, Stuart a ales o inspirată combinație între modern și tradițional.

În partea din spate a hambarului se află dormitorul principal. Tot o cameră înaltă, cu scări care te poartă către un balcon care oferă o priveliște fantastică.

Dacă fața clădirii este din piatra și sticlă, spatele este „asigurat” cu lemn de conifer. Atât piatra, cât și lemnul, sunt din munții și pădurile din apropiere.

„Este extrem de important să te folosești de resurse locale, și nu doar din punct de vedere estetic, ci și din punct de vedere a sustenabilității unei case”, explică arhitectul.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Casa de 63 de metri pătrați care a cucerit internetul
Casă în formă de dom, ridicată de un român
Garsonieră de 33 de metri pătraţi, transformată într-o locuinţă de vis
5 case mici şi uşor de îngrijit. Idei de locuinţe ieftine şi frumoase
Casa transilvăneană din care n-ai mai pleca, salvată din ruine de o româncă
10 sfaturi pentru plantarea unui pom fructifer

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version