Misterul unei supernove văzute acum 2.000 de ani de astronomii chinezi a fost dezlegat

NASA
Această imagine combină date de la patru telescoape spațiale diferite pentru a crea imaginea rămășițelor supernovei din anul 185 d.Hr.
Foto: NASA/ESA/JPL-Caltech/UCLA/CXC/SAO

Două telescoape ale NASA au ajutat la rezolvarea uneia dintre cele mai vechi enigme ale cosmosului, referitoare la prima explozie observată a unei stele, relatează publicația space.com.

Supernova (explozia) a avut loc în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, în 185 d.Hr., când astronomii chinezi au descris o stea foarte luminoasă care a apărut pe cer și a fost vizibilă timp de opt luni de zile.

În 1960, oamenii de știință au descoperit că acest eveniment a reprezentat prima observație documentată a unei supernove, aceasta din urmă semnalând moartea violentă a unei stele îndepărtate.

Imaginile obținute de Spitzer Space Telescope al NASA și de Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) au arătat că explozia s-a petrecut într-o zonă a spațiului care era relativ goală (era lipsită de gaz și praf). Acest fapt a permis resturilor rezultate din explozie să ajungă mult mai repede la distanțe mult mai mari decât în cazul altor supernove.

Pitica albă a absorbit încă o stea

Supernova observată în antichitate, numită RCW 86, a fost localizată la o distanță de aproximativ 8.000 de ani lumină de Pământ. Deși a fost localizată cu succes, multe alte detalii erau învăluite în mister.

O enigmă era aceea că remășițele de formă sferică ale stelei sunt mai mari decât se așteptau cercetătorii. Observate cu raze infraroșii, ele ocupă pe cer un spațiu cât Luna plină.

Combinând date oferite de Spitzer și WISE cu cele provenind de la observatorul Chandra X-Ray al NASA și de la observatorul XMM-Newton al Agenției Spațiale Europene, astronomii au putut să înțeleagă ce s-a întâmplat.

Supernova RCW 86 a fost declanșată de moartea relativ pașnică a unei stele similare Soarelui. Steaua s-a contractat într-o stea densă numită „pitică albă”, iar apoi a aspirat materie de la o stea aflată în apropiere. Atunci, cred cercetătorii, pitica albă a explodat, dând naștere unui eveniment celest de o mare strălucire, care a fost observată și pe Pământ.

Universul a pus gaz pe foc

„O pitică albă este ca jarul rămas de la un foc stins. Dacă pui benzină pe el, va exploda”, a declarat Brian Williams, astronom la Universitatea de Stat Carolina de Nord din Raleigh și totodată cel care a condus cercetarea publicată în Astrophysical Journal.

Este pentru prima dată când un studiu arată că o pitică albă poate crea o regiune în jurul ei asemănătoare unei cavități, înainte de a exploda. Prezența acestei cavități, adică a spațiului fără gaz sau praf, explică de ce rămășițele sunt atât de mari, iar materia a călătorit atât de repede. Când a avut loc explozia, cavitatea a permis materiei rezultate să se miște fără să fie împiedicată în călătoria sa de gaz sau de praf.

Studiul apărut în Astrophysical Journal poate fi consultat aici.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: