Mircea Cărtărescu, propus din nou pentru Premiul Nobel pentru literatură

premiu
Mircea Cărtărescu Foto Facebook

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România l-a propus din nou pe Mircea Cărtărescu drept candidat pentru premiul Nobel pentru literatură în anul 2015.

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România, întrunit pe 19 decembrie, sub conducerea preşedintelui Nicolae Manolescu, „l-a desemnat pe Mircea Cărtărescu, în unanimitate, candidat la premiul Nobel pentru literatură în 2015″, se arată pe site-ul USR.

Din Comitetul Director al USR mai fac parte, pe lângă Nicolae Manolescu, care este preşedintele USR și Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele USR, Gabriel Chifu, vicepreşedintele USR, Adrian Popescu, membru din partea Filialei Cluj, Cassian Maria Spiridon, preşedintele Filialei Iaşi, Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei Bucureşti – Poezie, Aurel Maria Baros, preşedintele Filialei Bucureşti – Proză, şi Mircea Mihăieş, membru din partea Filialei Timişoara.

Anul viitor, Mircea Cărtărescu va fi recompensat cu Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung 2015/ Premiul de Carte de la Leipzig pentru Armonie Europeană 2015.

Acum câteva luni, volumul „Orbitor. Aripa dreaptă” a apărut în limba germană în traducerea lui Ferdinand Leopold „Die Flügel“ și a devenit foarte popular în Germania, drept pentru care autorul va primi în primăvara anului viitor, pe 11 martie, prestigiosul premiu pentru Armonie Europeană, decernat începând cu anul 1994.

Mircea Cărtărescu este propus de câțiva ani consecutiv pentru a primi premiul Nobel pentru literatură

În 2014, patru scriitori au fost propuși pentru prestigiosul premiu. Mircea Cărtărescu, Nicolae Breban, Norman Manea și Varujan Vosganian și au intrat în cursa pentru premiul Nobel pentru literatură, alături de scriitori din întreaga lume.

Scriitorul francez Patrick Modiano a fost laureatul de anul acesta. În vârstă de 69 de ani, Modiano este considerat un veritabil „artist al memoriilor” şi un fin cunoscător al psihologiei compatrioţilor săi din timpul Ocupaţiei naziste.

Premiul a fost acordat „pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”, a precizat Comitetul Nobel alegera făcută.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: