Medic din Franța, despre situația răniților Colectiv: „Să nu ne plimbăm cu avionul!”

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Șeful Secției de Arşi din cadrul Centrului Medical Universitar din Bordeaux, medicul român Ciprian Isacu, stabilit în Franța, a vorbit într-o conferință de presă, la Spitalul Elias, despre răniții din clubul Colectiv și eforturile doctorilor români.

„Jos pălaria pentru ceea ce am văzut, pacienţii nu ar fi fost trataţi mai bine nici în Franţa, nici în Belgia. Probabil vom mai transfera pacienţi în străinătate, pentru că i-am văzut (n.r. pe medici) epuizaţi şi să le mai uşurăm munca.

Nu dăm lecţii, nu dăm indicaţii. Deşi lucrez de 23 de ani cu arşii la Boreaux, mă întreb ce am fi făcut noi, dacă reprezint un centru, poate cel mai mare din sud-vestul Franţei, în faţa unei nenorociri de talia asta. O sută cincizeci este enorm. (…)

Eu sunt plecat de 23 de ani din ţară, dar aici, din punct de vedere tehnic, sunt top, din punct de vedere uman, nimic de reproşat”, a declarat medicul Ciprian Isacu.

Doctorul a mai spus că la cei care suferă din cauza arsurilor situația sănătății este „imprevizibilă”, iar „arsura este o patologie foarte grea şi complicată”. „Să nu ne plimbăm cu avionul ca să facem plăcere unuia sau altuia. Să fiți mândri că aveți aici adevărați soldați.

Nu avem nimic să-i învățăm. Treceți de partea cealaltă și vedeți cine ar fi făcut mai mult decât au făcut acești medici. Jos pălăria pentru doctorii de aici”, a mai adăugat medicul Isacu.

De ce au apărut complicații după o săptămână de la tragedie

Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, care îl citează pe șeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, „în ziua a IV-a sau a V-a apar complicații majore”. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că arsurile profunde însoţite de arsuri ale căilor respiratorii duc la disfuncţie multiorganică nu pe loc, ci abia după 72 de ore.

„În ziua a IV-a sau a V-a apar complicaţiile majore. În aceste zile apar elemente de anemie toxică, hipo­xie genera­lizată din cauza intervenţiei acelor substanţe toxice care pleacă din arsură îm organism. Scolastic vorbind, şocul postcombustie durează trei zile. Pe urmă apar complicaţiile majore”, a declarat profesor doctor Teodor Stamate, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași, citat de ziaruldeiasi.ro.

În ultimele trei zile, 15 răniți în tragedia de la clubul Colectiv și-au pierdut viața în spital. Numărul celor care și-au pierdut viața a ajuns la 47.

Recomandările editorilor GreatNews:

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.