Legea zgomotului le vine de hac vecinilor cu bormașină, dar și protestarilor de la Guvern

legea zgomotului usr
Foto: KlausHausmann / pixabay.com

Senatul a adoptat o lege inițiată de cei de la USR prin care zgomotele produse de diferite persoane care îi deranjează astfel pe vecini ar urma să fie pedepsite prin amenzi usturătoare. Pe de altă parte, propunerea a început deja să fie criticată pe rețelele de socializare deoarece creează, de exemplu, contextul legal care să permită amendarea protestatarilor din fața Guvernului. Mai mult, limitele maxime de zgomot impuse de Legea zgomotului ar fi de o severitate excesivă.

Legea zgomotului modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Mai exact, legea zgomotului interzice „tulburarea, fără drept, a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii, precum cămine liceale ori studențești, cămine de bătrâni, centre de adăpost, centre de plasament, centre maternale, hoteluri, moteluri, pensiuni, cabane sau altele asemenea, între orele 7,00 – 14,00 și 16,00 – 23,00, de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect sau instrument muzical”.

În intervalul 14,00 – 16,00 (considerat de regulă „perioada de liniște”) nivelul maxim de zgomot care e acceptat este și mai scăzut, fiind de 30 dB, „măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise”.

Legea zgomotului interzice și tulburarea liniștii persoanelor din case și alte imobile dedicate locuirii între orele 23,00 – 7,00 de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 30 dB, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, prin următoarele modalități:

– producerea de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare
– folosirea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical
– prin realizarea de lucrări de construcții, reparații, amenajare, renovare ori altele asemenea, cu excepția lucrărilor care au caracter urgent

Legea zgomotului le va da bătăi de cap protestatarilor

Noua lege sancționează și tulburarea activităților instituțiilor publice, mai precis „tulburarea, fără drept, a activităților desfășurate în clădirile în care funcționează instituții de învățământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanțe de judecată, alte autorități publice centrale ori locale, instituții pbulice, regii autonome, societăți reglementate (…), lăcașe de cult, partide sau alte formațiuni politice, organizații guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanțe ale altor state ori ale organizațiilor internaționale de pe termitorului României, în timpul programului de funcționare, dacă acesta se încadrează între orele 7,00 – 23,00, de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 45 dB, măsurat în interiorul camerei, cu ferestele închise” prin următoarele modalități:

– zgomote, larmă, strigăte, țipete sau alte manifestări similare
– folosirea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical

Legea zgomotului – amenzi de până la 1.500 de lei

Amenzile pentru încălcarea noilor prevederi ale legii pornesc de la 200 de lei și ajung până la 1.500 de lei.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat cu 80 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și o abținere, notează hotnews.ro. Legea va fi dezbătută de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Potrivit portalului de sănătate webmd.com, o conversație normală are 60 de decibeli.

Foșnetul frunzelor, muzica în surdină și șoaptele au 30 dB.

Zgomotul tipic dintr-o locuință este de 40 dB.

Un frigider produce 32 – 47 dB.

Zgomotul dintr-un birou sau dintr-o mașină care merge cu 100 km/h este de 70 dB.

Un aspirator sau un radio produce, în medie, 75 dB.

Zgomotul din trafic, un restarant zgomotos – 80-89 dB.

O mașină de tăiat iarba 90 dB, iar un claxon de mașină 110 dB.

O motocicletă, un ATV – 96-100 dB.

Sunetele de peste 85 dB pot provoca pierderea auzului, însă acest lucru depinde foarte mult de perioada de expunere.

Foto: KlausHausmann / pixabay.com

Lege propusă de PSD: Ratele la casă ale polițiștilor și militarilor, plătite de stat

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.