Lege. Cum scapi de datoriile la bancă pentru casă

Camera Senatului a votat proiectul de lege prin care cei care nu-și mai pot plăti ratele la bănci pentru casă pot stinge datoria doar prin predarea cheilor.

În prezent, executarea silită a locuinței nu aducea cu sine și stingerea datoriei către bancă. De exemplu, dacă cineva a luat un credit de 100.000 de euro, în perioada de „boom economic”, pentru un apartament evaluat azi la 50.000 de euro, trebuie să plătească băncii și diferența dintre suma împrumutată și valoarea actuală a locuinței dacă se ajunge la executare silită, potrivit Digi24.

Dacă proiectul de lege trece de Camera Deputaților, banca execută apartamentul și îl vinde, iar clientul scapă definitiv de datorie. De asemenea, poate sta o perioadă în chirie până când iese din evidențele biroului de credit pentru rate neachitate.

Potrivit proiectului legislativ, clientul va trimite o notificare băncii prin care anunță că vrea să îi transmită dreptul de proprietate și să stingă datoria. Nu va fi înscris în biroul de credite și nici nu va fi împiedicat să-și facă un nou împrumut mai târziu. „Bineînțeles că face această cerere dacă este supraîndatorat. Dacă are un imobil, locuința supusă executării silite, și dacă e evident în ce-l privește ca în următorii 3-4 ani de zile nu are cum să facă plata”, e de părere avocat Gheorghe Piperea.

Băncile au contestat acest proiect de lege încă de când a apărut în dezbatere publică și cer ca prevederile acesteia să nu se aplice retractiv, pentru cei care au avut probleme cu creditele în urmă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version