Într-o localitate din România s-a deschis o fabrică ce transformă gunoiul de grajd în îngrășământ organic. Investiție de 1,8 milioane euro

Imagine cu rol ilustrativ. Foto: DN Agrar Group

O fabrică de compost, ce transformă gunoiul de grajd în îngrășământ organic, a devenit operațională în comuna Apold, județul Mureș, în urma unei investiții de 1,8 milioane de euro.

Fabrica este o investiție a DN AGRAR Group, o companie cu capital olandez care este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România și lider în producția de lapte de vacă. Într-un comunicat de presă, grupul a anunțat demararea activităților operaționale la fabrica de compost din cadrul fermei DN AGRAR Apold, în urma finalizării primei unități automate de compostare a gunoiului de grajd și a instalației de producere a îngrășămintelor organice.

În ultimii 2 ani, compania a desfășurat un studiu de fezabilitate și a construit unitatea pentru a dezvolta un sistem integrat de gestionare a deșeurilor organice. Noua unitate va transforma anual 21.000 de tone de gunoi de grajd în peste 7.000 de tone de îngrășământ organic. Investiția totală în fabrica de compost este de aproximativ 1,8 milioane de euro. Proiectul fabricii de compost abordează două provocări majore: gestionarea eficientă a gunoiului de grajd și îmbunătățirea fertilității solului, contribuind totodată la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Obiectivul DN AGRAR pentru fabrica de compost este de a utiliza îngrășămintele organice produse atât pentru nevoile interne ale grupului, cât și pentru vânzarea externă. Procesul de certificare a îngrășămintelor organice durează, în general, între 3 și 6 luni. Prețul de piață pentru o tonă de îngrășământ organic ambalat în saci mari este în prezent cuprins între 230 și 300 de euro.

În 2025, o parte semnificativă din îngrășământul produs va fi utilizat în cadrul grupului pentru a testa și optimiza produsul în vederea certificării ca îngrășământ organic. Valorificarea gunoiului de grajd prin producerea de compost va aduce eficiență operațională, reducând considerabil costurile asociate transportului și gestionarii deșeurilor. Dincolo de avantajele economice, producția de compost va contribui la îmbunătățirea fertilității solului și la reducerea utilizării îngrășămintelor chimice, susținând astfel o agricultură mai sustenabilă, mai transmite compania.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.