Barmanul român care a ajuns lector la universitate în Marea Britanie

ilie zubașcu
Ilie Zubașcu. Foto: Pagina de Facebook Ilie Zubașcu

Ilie Zubaşcu a ponit ca barman pe litoralul românesc, iar acum a ajuns să le predea studenţilor englezi, la Universitatea West London, din Marea Britanie, relatează digi24.ro.

Ca barman, Ilie Zubaşcu a călătorit prin toată lumea: a servit clienţi, în hoteluri şi localuri de lux, inclusiv pe Claudia Schiffer. Experienţele trăite l-au făcut să se îndrăgostească de turism şi s-a apucat de studii în acest domeniu, în capitala Marii Britanii.

A terminat facultatea de 4 ani în 3, timp în care a şi lucrat. Se trezea cel târziu la ora 8.00 şi ajungea acasă la 3 dimineaţa, 5 zile pe săptămână. Deși îi era foarte greu, inclusiv din punct de vedere financiar, deoarece studiile îl costau 7.000 de lire pe an, tânărul nu s-a dat bătut.

Ambiţios din fire, a reuşit să îşi impresioneze profesorii, care i-au cerut să le predea studenţilor şi să le împărtăşească experienţa sa.

„Am plecat în Marea Britanie în 2003 ca barman și am rămas acolo pentru următorii 11 ani, până în prezent”, a povestit Zubașcu pentru digi24.ro.

„Prin 2004 am început o facultate pe profit hotelier, am terminat-o în 2007, am continuat să lucrez în domeniul hotelier până în 2008, după care m-am axat pe partea de training și am început să lucrez pentru o companie care organiza cursuri pregătitoare în domeniul hotelier. Întâmplător am dat peste o fostă profesoară, cu care de fapt am ținut legătura prin e-mail-uri. Între timp, ea a devenit șefă de catedră și m-a rugat dacă pot să o asist într-o vineri după-masa cu o clasă de studenți. Bineînțeles, am spus „Da” și de acolo lucrurile au progresat în direcția academică”, a explicat el.

„În momentul de față lucrez ca profesor la University of West London. Pot să zic că ascensiunea de la barman la profesor, deși pare spectaculoasă, a fost făcută pe parcursul celor 10 sau 11 ani de când sunt în Marea Britanie”, a mai spus românul.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în IT pentru români în străinătate
Locuri de muncă în Germania. O firmă oferă și alocație pentru copiii angajatului
Ai spirit de meșter? Cele mai avantajoase oferte la unelte de la eMag

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.