Fenomen astronomic spectaculos în noaptea de 16 spre 17 noiembrie

meteori
Time lapse cu cerul nocturn (liniile paralele sunt stelele, iar meteorii se văd în partea din centru-jos a imaginii, ca niște linii care le intersectează pe celelalte). Foto: Captură YouTube

În noaptea de 16 spre 17 noiembrie are loc un fenomen astronomic spectaculos: Leonidele. Astfel, românii care se vor uita pe cer, în special dimineața, au șanse să vadă curentul de meteori Leonide, numit în limbaj popular „ploaie de stele”.

În acest an, Leonidele au maximumul în zilele de 16, 17 și 18 noiembrie, ceea ce înseamnă că în acele zile se pot vedea cei mai mulți meteori. În timpul maximumului se pot vedea 10-15 meteori pe oră, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Meteorii din curentul Leonidelor provin din cometa 55P/Tempel-Tuttle. Mai exact, în fiecare an, în luna noiembrie, planeta noastră trece prin zona prin care a trecut anterior și cometa. Deoarece cometa a lăsat pe orbită cantități mari de praf, acestea intră în atmosfera Pământului când planeta traversează locul unde se află acestea.

Micile particule de praf (numite meteoroizi) intră cu viteză mare în atmosferă (71 km/s sau 255.600 km/h), și ard prin frecarea cu aerul, emițând lumină. Din acest motiv pe cer se văd dâre luminoase (numite meteori) care durează o fracțiune de secundă, mai arată sursa citată.

„În noaptea de 16 spre 17 noiembrie, la 6 dimineața, ora României, sunt cele mai mari șanse de a observa pe cer meteori strălucitori. Evenimentul Leonide se produce când este lună plină, iar numărul de meteori din noaptea maximului este de până la 10 pe oră”, a declarat la postul de televiziune Digi24 Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Meteoroizii sunt obiecte cosmice din Sistemul Solar cu dimensiuni medii sau mici (de la bolovani până la praf foarte fin). Ei intră în atmosfera Pământului cu viteze cuprinse între 15 şi 65 km/s și iau foc din cauza frecării cu aerul, astfel încât noi vedem pe cer o dâră luminoasă ce se numește meteor, se mai arată pe site-ul Observatorului. În afară de Leonide, foarte cunoscute sunt și curentele de meteori Perseide (august) și Orionide (octombrie). Atunci când meteoroidul nu arde complet în atmosferă, iar o parte din el cade pe Pământ, obiectul cosmic respectiv se numește meteorit.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.