Fabricile de țigări din România ar putea fi închise temporar

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care sunt modificate condițiile pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe. Luni s-a dat votul pe articole și urmează să se dea și votul final.

Potrivit Profit.ro, o urmare imediată a acestei legi va fi închiderea pentru cel puțin 15 zile a fabricilor producătoare de tutun. Mai exact, după intrarea în vigoare a legii, companiilor din industria tutunului le este interzisă producerea de pachete de țigări sub forma actuală, dar le este permisă vânzare până la epuizare stocurilor.

Prin urmare, potrivit unor surse din piață citate de jurnaliștii de la Profit.ro, în intervalul dintre data intrării în vigoare a legii și cea a publicării normelor tehnice, companiile își înceta producția sau vor face pachetele după cum înțeleg ele conținutul legii.

Această lege este o adoptare a unei directive europene din 2014, care ar fi trebuit să fie făcută încă de pe 20 mai anul acesta. Proiectul de lege adoptat conține noile dimensiuni ale avertismentelor și pictogramelor de pe pachete, precum și conținutul acestora.

Reglementările se vor extinde în viitorul apropiat și asupra țigărilor electronice. De exemplu, concentrația maximă de nicotină va trebui să fie de maxim 20 mg/ml, cartușul de unică folosință trebuie să fie de maxim 2 ml, iar volumul maxim al recipientelor de reîncărcare să fie de 10 ml.

De asemenea, Comisia Europeană urmează să facă și un raport ce se referă la potențialul risc pe care l-ar putea avea pentru sănătate țigările electronice.

Principalele măsuri cuprinse în Directiva UE din anul 2014:

  • O interdicţie privind introducerea pe piaţă a ţigărilor şi a tutunului pentru rulat cu anumite arome caracteristice, cum ar fi cele de fructe sau vanilie, la 2 ani de la intrarea în vigoare a directivei. Pentru ţigările aromate care ocupă o cota de cel puţin 3% din piaţă, cum sunt ţigările mentolate, interdicţia se va aplică după 6 ani de la dată intrării în vigoare a directivei.
  • Statele membre vor interzice vânzarea produselor din tutun care conţin aditivi în cantităţi care cresc semnificativ efectul toxic sau dependenţă, proprietăţile cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere.
  • Avertismente de sănătate combinate – constând dintr-un text şi o imagine – color vor trebui să acopere 65 % din partea din faţă şi partea din spate a pachetelor de produse din tutun. În plus , fiecare pachet trebuie să poarte un avertisment general (cum ar fi „Fumatul ucide, renunţă acum”), precum şi informaţii precum „Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe cunoscute că provocând cancer”.
  • Statele membre pot decide să exceteze produsele din tutun altele decât togarile, tutunul pentru rulat, tutunul de narghilea ( de exemplu trabucurile , ţigările de foi şi tutunul de pipă) de la obligaţia de a afişa mesaje de informare şi avertismente de sănătate combinate.
  • O interdicţie cu privire la orice etichetare înşelătoare (cum ar fi „natural” sau „organic” ), şi supra pachetelor de dimensiuni mici pachete de tip „ruj” .
  • Introducerea unui sistem de urmărire împreună cu caracteristici de siguranţă, pentru a consolida lupta împotriva comerţului ilicit şi a produselor falsificate.
  • Statele membre vor putea decide să interzică vânzările transfrontaliere la distanţă de produse din tutun.
  • Statele membre vor putea introduce norme mai stricte privind aditivii sau ambalajele produselor din tutun (cum ar fi ambalajele uniforme), în anumite condiţii (cum ar fi de notificarea Comisiei).

Vă invităm să faceți parte din comunitatea noastră de cititori

Recomandările GreatNews:

Călătorie în ținutul din centrul României. Cum s-a colorat pata albă de pe harta țării

„Mica Europă” dintr-un sat-bijuterie al României. Locul superb unde s-au mutat zeci de străini

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: