Europa și dependența de gazul rusesc. „A ne asigura că Ucraina câștigă e pragmatic, nu idealist. E în interesul nostru”

gaze europa rusia ucraina
Foto: geralt / pixabay.com

Chiar mai devreme de anul 2027 Rusia va deveni irelevantă pentru sectorul energetic din Europa, apreciază Ana Otilia Nuțu, expertă în energie în cadrul organizației neguvernamentale Expert Forum (EFOR).

„Rusia și-a distrus singură piața. S-a prezentat ca un furnizor pe care nu te poți baza”, a explicat Nuțu în cadrul conferinței organizate cu ocazia lansării raportului anual EFOR („ONE YEAR OF FIGHTING Lessons for the EU from Ukraine’s resilience and the energy sector”), dând ca exemplu numeroasele întreruperi de furnizare de gaze naturale de către Gazprom, sub diverse pretexte (defecțiuni, reparații etc).

Avem 1-2-3 ani la dispoziție ca să înlocuim sursa Rusia cu gaz din Azerbaidjan, din Norvegia, și să devenim mai eficienți energetic, a adăugat experta.

Potrivit acesteia, Rusia a început războiul energetic împotriva Europei încă din vara anului 2021, când Gazprom a închis majoritatea conductelor de gaz. Chiar și după invadarea Ucrainei, în mai 2022, când Comisia Europeană a lansat REPowerEU, planul UE menit să asigure independența Europei față de combustibilii fosili din Rusia mai devreme de 2030, Europa încă trăia cu „iluzia că noi stabilim când ne decuplăm de gazul rusesc.”

„Nu ne-am gândit că Rusia ar putea tăia gazul. Eram nepregătiți pentru acest tip de război. A rezultat criza de anul acesta. Rusia a putut să abuzeze piața. Inițial au spus că taie gazul pentru cei care nu plătesc în ruble, că nu pot da Germaniei gaze prin Nord Stream din cauza unei turbine defecte. Au tăiat selectiv livrarea de gaze pentru a crea panică pe piață. Prețul a explodat iar contractele le-au adus tot mai mulți bani deși cantitatea (de gaz livrată – n.r.) a scăzut”, a explicat Nuțu.

Conform unui site ce urmărește banii obținuți de Rusia din vânzarea de combustibili fosili (petrol și gaze naturale), statul a obținut 300 de miliarde de euro după începerea războiului, adică aproape 1 miliard pe zi, în ciuda faptului că Europa a importat mult mai puține gaze și petrol din Rusia în ultimul an.

„La 22 februarie 2022 Rusia era lider indiscutabil pe piața energetică. Acum, după 1 an, Rusia este aproape irelevantă”, a menționat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, prezent la conferința EFOR.

El a mai spus că prima agresiune a Rusiei față de Ucraina a fost în 2007 și a constat în tăierea gazului. Încă de atunci, România, Polonia și țările baltice au susținut că trebuie diversificate sursele de gaze naturale, pentru ca Europa să nu mai fie dependentă de gazul rusesc. Doar Marea Britanie a susținut această poziție.

Ulterior, inițiative precum Nabucoo (ce trebuia să aducă gaz din Irak, Azerbaidjan, Turkmenistan) au fost abandonate, iar altele, precum Coridorul Vertical (ce vizează interconectarea Greciei, Bulgariei, României și Ungariei), încă nu sunt gata. „Au fost multe inițiative. Se credea că Nabucco va aduce libertate pentru Europa”, a explicat expertul.

Însă pe parcursul ultimului an dependența Europei de gazul rusesc a scăzut foarte mult. „Am diversificat sursele. Anul acesta e foarte bine pentru că am început cu mai mult gaz în depozite decât acum 3-4 ani. Ce se vede acum în facturi și în inflație este pentru că a fost o lipsă de gaz și petrol. Este un șoc care în mare parte a fost absorbit. Nu va mai fi la fel de rău ca anul trecut. Marea problemă a anului trecut a fost că eram complet nepregătiți. A ajutat și vremea bună. Iarna viitoare va fi mai bine”, a afirmat Nuțu, și a completat că Europa este bogată comparativ cu alte regiuni, și că au existat măsuri de protecție socială.

Acum, Rusia își reorientează petrolul spre alte piețe, însă în ceea ce privește gazele naturale nu va putea face același lucru la fel de ușor deoarece livrarea de gaze presupune existența unei infrastructuri (conducte) ce se construiesc în decenii, a menționat Sorin Ioniță, președintele EFOR.

În plus, Rusia are nevoie de know-how de la marile companii pentru a dezvolta noi câmpuri petrolifere din zona arctică și din Siberia, dar nu îl vor mai primi, a apreciat el. Iar China și alte țări vor profita de faptul că Rusia este forțată să le vândă și vor cere un preț mai mic.

„Sectorul energetic este fundația economiei lor (a Rusiei – n.r.). Acum spun că vor exporta către China, dar va dura 10 ani ca să construiască infrastructura pentru a le vinde asiaticilor. Și la o treime din prețul plătit de europeni”, a declarat și Nicolescu.

petrol gaze naturale conducte
Foto: 12019 / pixabay.com

În opinia Otiliei Nuțu, după masacrele făcute de ruși la Bucha sau la Irpin nimeni din Europa nu va mai considera că „ne putem întoarce la a face afaceri cu Rusia”: „Va fi politic inacceptabil ca Rusia să devină din nou un partener, chiar dacă se schimbă regimul lui Putin.”

În ceea ce privește potențialul eolian din Marea Neagră, cel mai bun potențial al vântului (offshore) este în jurul Peninsulei Crimeea și în zona Mariupol. „(Proiectele – n.r.) trebuie să fie dezvoltate în toate țările din jurul Mării Negre. Potențialul e limitat comparativ cu nordul Europei și investițiile sunt foarte scumpe. E foarte important ca Ucraina să-și recupereze toate teritoriile. E foarte important pentru ca investitorii să considere că zona e sigură. După terminarea războiului trebuie asigurări că Rusia nu va mai putea distruge niciodată infrastructura civilă. Fără ele nu vor fi investiții”, a precizat experta EFOR.

„A ne asigura că Ucraina câștigă este pragmatic, nu idealist. E în interesul nostru”, a mai spus ea.

„Europa își schimbă centrul de gravitație spre est. Și ar trebui să fim mai îndrăzneți. Pentru că nu am fost și acest lucru s-a văzut”, a apreciat Ioniță.

O altă lecție importantă a războiului din Ucraina este că e vremea pentru unități de producție descentralizate. „Dacă ai una mare și o lovește racheta e dezastru. Dacă ai sute de unități ești mai rezilient”, a explicat Nicolescu.

Odată ce va scăpa de dependența de gazul rusesc, este important ca Europa să nu repete greșelile trecutului.

petrol gaze naturale
Foto: Ratfink1973 / pixabay.com

„Să nu devenim dependenți de un alt regim autocratic, cum e Azerbaidjanul de pildă”, a exemplificat președintele EFOR. În acest sens, este esențial ca UE să le transmită eventualilor parteneri „că nu e acceptabil să folosească banii obținuți din gaz și petrol ca să oprime societatea civilă de exemplu, așa cum a făcut Rusia.”

„Trebuie să nu depindem de un singur furnizor, să evităm să cădem în aceeași capcană. Trebuie să diversificăm, iar UE are puterea de a impune condiții pentru furnizorii externi. Când semnăm aceste contracte e foarte important să impunem anumite condiții”, a spus și Nuțu. Astfel de condiții ar putea asigura transparența (să poată fi urmărit traseul banilor – unde se duc banii obținuți din vânzarea gazului).

„Am importat corupție când am importat gaz rusesc”, a adăugat Nuțu.

Potrivit președintelui EFOR, Europa este mai atentă acum la a dezvolta relații economice cu țări cu care împărtășește aceleași valori (democrație, libertate etc): „Vom fi globali, dar vom incorpora o dimensiune legată de drepturile omului. În anii ’90 nu ne gândeam la asta. Credeam că Rusia, China se vor schimba ele. Facem afaceri cu ei și vor fi ei mai mult ca noi. Dar cu Rusia, China nu a funcționat.”

Foto: geralt / 12019 / Ratfink1973 / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.