Cum sunt portretizați românii într-un documentar britanic. Oficial: „Sunt profund umiliți”

vin românii
Imagine din documentarul "Vin românii". Foto: Captură YouTube

Primul episod din documentarul „The Romanians Are Coming” („Vin românii”), difuzat marţi seara de postul de televiziune britanic Channel 4, prezintă poveştile a trei români ajunşi în Marea Britanie. Inedit este modul de prezentare, poveștile românilor fiind narate din perspectiva lor.

Personajul narator al primului episod al documentarului este un rom român, Alex Fechete Petru, care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, relatează The Independent.

„Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi”, afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveştile a trei astfel de persoane. Alex (o persoană diferită faţă narator) este un român care s-a mutat în Marea Britanie din Canada, unde a petrecut câţiva ani. El vorbeşte perfect engleza cu accent canadian şi în prezent lucrează ca agent de salubritate, însă doarme într-o parcare din apropiere de staţia Victoria.

Lucrurile stau şi mai rău pentru Sandu, tatăl a nouă copii care a venit dintr-una dintre cele mai sărace zone ale României în căutarea unui loc de muncă, însoţit de fiul său cel mare. „Ei vorbesc atât de prost engleza încât nu înţeleg nici dacă li se oferă de muncă”, remarcă naratorul, potrivit mediafax.ro.

Ştefan pare să semene cel mai mult cu sperietoarea din coşmarurile partidului naționalist UKIP. Imediat ce îi intră banii din beneficiile sociale, el îi trimite acasă la familia lui. Când Alex îl întreabă pe Ştefan de unde presupune el că îi vin banii, acesta răspunde la întâmplare: „UE?”.

Cu cât sunt însă dezvăluite mai multe detalii despre situaţia lui de acasă, despre operaţia eşuată care i-a lăsat fiica invalidă, cu atât acesta pare un tată care face exact ce ar face orice alt tată în astfel de circumstanţe disperate.

În orice caz, aşa cum subliniază şi naratorul, Ştefan este în minoritate. Mai puţin de 2.500 de români primesc beneficii în Marea Britanie. Documentarul promite şi alte poveşti reprezentative despre români.

„Comunitatea românilor a fost ofensată şi se simte profund umilită”

Publicația britanică „The Guardian” a publicat o recenzie în care laudă documentarul difuzat de Channel 4 pentru felul imparțial și echilibrat în care a prezentat povestea românilor veniți să muncească în Marea Britanie sau, din contră, să profite de ajutoarele sociale. „The Guardian” mai arată că documentarul are o latură umană profundă și că este greu ca publicul și politicienii care se opun imigrației să nu fie emoționați de poveștile tragice ale unor români veniți în Regatul Unit.

„”Vin românii” este latura emoționantă, umană și personală a unei povești politice. Totodată, e o poveste foarte importantă pentru viitoarele alegeri și pentru această parte a lumii. Nu poți cere mult mai mult de la un documentar”, continuă recenzia, care relevă umorul și tonul amuzant al documentarului, dar și latura tragică a întâmplărilor descrise.

Însă autoritățile române au avut altă părere și s-au arătat dezamăgite de felul în care sunt portretizați cetățenii români. „Comunitatea românilor a fost ofensată şi se simte profund umilită. Suntem deranjaţi şi preocupaţi de această operă senzaţionalistă de jurnalism penibil”, a afirmat consulul României, citat de Bristol Post.

„Acest documentar tendenţios este o pată publică adusă reputaţiei oamenilor muncitori din comunitatea românilor”, a subliniat Constantinescu, potrivit mediafax.ro.

Ambasadorul României: „Extrem de dezamăgit, extrem de discriminatoriu”

La rândul său, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, s-a declarat „surprins şi extrem de dezamăgit” de modul în care românii din Marea Britanie sunt prezentaţi în documentarul Channel 4, apreciind că prezentarea doar a aspectelor negative este incorectă şi discriminatorie.

Ambasadorul Ion Jinga i-a trimis producătorului Katie Buchanan o scrisoare în care se arată „surprins şi extrem de dezamăgit” de modul în care comunitatea românească din Marea Britanie este prezentantă în trailerul acestui documentar.

Jinga apreciază că imaginile şi fotografiile care promovează acest documentar reflectă „o percepţie distorsionată şi părtinitoare” asupra românilor din Regat şi nu prezintă realitatea socială a acestei comunităţi.

Diplomatul consideră că documentarul prezintă „doar aspectele negative care sunt izolate şi nu sunt reprezentative pentru comunitatea românească”, fapt „incorect şi extrem de discriminatoriu”.

Totodată, Jinga susţine că a primit mesaje de la românii din Marea Britanie care şi-au exprimat indignarea faţă de prezentarea făcută de Channel 4 într-o ţară „admirată în întreaga lume pentru modelul său de democraţie şi unde toţi cetăţenii indiferent de naţionalitate, rasă, sex sau religie sunt trataţi cu respect”.

Potrivit Ambasadei, în răspunsul remis diplomatului român, producătorul serialului a arătat că acesta reflectă experienţa cetăţenilor români care, deşi provin din medii diferite, sosesc în Marea Britanie pentru a desfăşura activităţi lucrative.

Referitor la primul episod al serialului, Ambasada României la Londra apreciază, că acest prim episod nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, având în vedere că ilustrează doar un segment social redus ca număr.

„În imensa lor majoritate, cetăţenii români sunt bine integraţi în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciaţi de angajatorii britanici”, precizează misiunea diplomatică, exprimându-şi speranţa că următoarele episoade vor prezenta, „de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a întregii comunităţi româneşti din Marea Britanie”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea româncei care a fost desemnată „cea mai bună asistentă” din Anglia
Campanie pe Facebook, pentru consumul de produse locale
O nouă ofertă extraordinară: 9,99 euro biletul de avion pe o rută cu plecare din Bucureşti

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.