școala centrală bucurești
Grădina interioară a Școlii Centrale din București. Foto: Andreea Dogar

Bogată în patrimoniu istoric și cartiere artistice, capitala României se trezește și merge pe urmele unor orașe precum Praga sau Berlin, relatează publicația „Le Monde”, într-un articol de turism dedicat orașului București.

Numit „micul Paris al Balcanilor”, capitala României nu a avut mereu farmecul Orașului Luminilor, însă tinerii artiști de aici sunt numeroși, iar magazinele tematice și cafenelele originale abundă. În ciuda lucrărilor din centrul vechi, acesta amintește de SoHo, cartierul artiștilor din Manhattan, New York, cu ale sale galerii și buticuri de lux, scrie jurnalistul francez François Bostnavaron.

Însă Bucureștiul are avantajul că este cea mai ieftină capitală europeană, continuă articolul care are titlul „Trei zile în surprinzătorul București”.

Articolul a fost remarcat și de Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța: „”Bucarest, la surprenante” – un articol excelent în ziarul Le Monde despre capitala României. Autorul a stat 72 de ore în București și i-a plăcut (aproape) totul. De la Ateneul Român până la Cercul Militar, de la „bunul simț țărănesc” din Muzeul Țăranului până la Muzeul de Artă de pe Calea Victoriei, unde a fost impresionat de galeria de artă modernă românească, de la vilele Art Deco din zona Aviatorilor până la bisericile ortodoxe din secolele 18 și 19. Plus librăria Cărturești din zona Lipscani, palatul Cantacuzino, Carul cu Bere”.

„Departe de clișeele cu care suntem obișnuiți uneori, articolul e ca o gură de aer proaspăt, ziaristul recomandând călduros „Les vacances roumaines””, a mai comentat pe Facebook ambasadorul României.

„Prima impresie pe care o lasă Bucureștiul este neliniștitoare: orașul este stăpânit de dezvoltatori și de macarale. Un adevărat oraș al Estului de după căderea Zidului. Clădirile se succed și nu se aseamănă. De-a lungul Căii Victoriei, hotelurile lanțurilor internaționale se învecinează cu biserici ortodoxe din secolele XVIII și XIX, precum frumosul edificiu dedicat Sfântului Nicolae. Clădirile neoclasice stau alături de turnuri din beton. Oricum ar fi, aceasta este cu siguranță una dintre arterele cele mai animate din oraș, străjuită de buticuri de lux”, menționează autorul articolului din „Le Monde”.

În continuare, jurnalistul recomandă vizitarea Ateneului: „Dacă nu aveți ocazia de a merge la un concert, faceți turul edificiului (costă 2 euro) pentru a descoperi o sală de concerte cu o acustică excepțională, decorată cu o frescă circulară care povestește istoria României. Puțin mai departe, în Piața Revoluției, se înalță sediul Uniunii Arhitecților din România, un amestec bizar de sticlă, oțel și hotel din secolul al XIX-lea”.

ateneul român
Ateneul Român. Foto: Pixi (Wikimedia Commons)

Articolul amintește și de „clădirea uimitoare în stil neoclasic” a Cercului Militar, precum și de Muzeul Național de Artă, instalat într-un vechi palat care conține „multe colecții frumoase” : „Sunt multe săli dedicate artei medievale, cu catapetesme superbe. Galeria consacrată artei moderne românești este surprinzătoare”.

Despre Muzeul „George Enescu”, aflat în Palatul Cantacuzino, autorul scrie că este una dintre “cele mai frumoase clădiri din București – deasupra intrării se află o marchiză superbă în stil art nouveau”.

În timpul celei de-a doua zile petrecute în București, jurnalistul a vrut să afle mai multe lucruri despre istoria României. A început printr-o vizită la Muzeul Țăranului Român, unde a mers și la târgul artizanal din curtea instituției și a luat prânzul pe terasa-cafenea din spatele muzeului, care are un meniu cu „mâncăruri tradiționale românești foarte bune”.

Apoi, François Bostnavaron a făcut un tur al Muzeului Satului, care se întinde pe 14 hectare și reunește peste 300 de case tradiționale și s-a plimbat pe Bulevardul Aviatorilor unde a admirat „foarte frumoasele vile moderne în stil art deco”.

Seara, a mers la restaurantul „Caru’ cu bere”, care figurează în toate ghidurile turistice despre București. Potrivit jurnalistului, restaurantul merită să fie vizitat nu doar pentru mâncarea bună și accesibilă ca preț, ci și pentru arhitectura foarte interesantă.

În ultima zi petrecută în capitală, jurnalistul a explorat strada Lipscani și celelalte străduțe pietonale din centrul istoric. El recomandă vizitarea librăriei Cărturești („Caruselul de lumină”).

“Din păcate, multe dintre pub-uri, restaurante și discoteci sunt în șantier: după incendiul fatal dintr-o discotecă din noiembrie 2015, autoritățile i-au obligat pe administratorii de baruri să respecte normele de securitate. Se poate lua masa pe terasă la Hanul lui Manuc, a cărui mare curte închisă amintește de caravanseraiurile din Orientul Mijlociu”.

La finalul vizitei sale, jurnalistul a vizitat și Palatul Parlamentului, într-un tur pentru vorbitorii de limbă franceză: „Palatul Parlamentului, construit în 1984 din ordinul lui Ceaușescu, este inimaginabil. Este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon, înaltă de 86 de metri, ridicată pentru a satisface dorințele megalomanice ale dictatorului care nu a văzut-o niciodată terminată. Ca anecdotă, de la balconul acestei clădiri Michael Jackson a salutat … Budapesta”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.