De ce sapă China un puț de peste 10.000 de metri, mai adânc decât Groapa Marianelor

foraj puț
Foto: Hans / pixabay.com

Statul chinez realizează un foraj de mare adâncime, ce a atins deja 10.000 de metri, în Regiunea Autonomă Xinjiang din vestul țării, a anunțat agenția de presă Xinhua.

Urmărește GreatNews și pe Instagram ca să fii la curent cu tot ce se întâmplă în România și în lume.

Scopul forajului este unul științific, adâncimea de 10 kilometri marcând o nouă bornă în explorarea subsolului din această țară, în special a petrolului și a gazelor aflate la adâncimi foarte mari (așa-numitele rezerve ultra-adânci).

Adâncimea de 10.000 de metri a fost atinsă luni, 4 martie, la ora locală 14:48. Puțul denumit Shenditake 1 se află în deșertul Taklimakan din bazinul Tarim și are o adâncime proiectată de 11.100 de metri.

Așadar, la finalizare, puțul ar urma să fie mai adânc decât Groapa Marianelor, cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului (fără a lua în calcul forajele realizate de om). Groapa Marianelor se află în Oceanul Pacific și atinge o adâncime maximă de 10.984 ± 25 de metri.

Shenditake 1 este primul foraj științific de explorare al Chinei care depășește adâncimea de 10.000 de metri. De la începutul forajului la data de 30 mai 2023, puțul a traversat deja 13 strate continentale (depozite de roci sedimentare sau metamorfice cu o compoziție relativ omogenă), iar peste 1.000 de țevi au fost introduse în subteran.

„Este pentru prima dată când China a realizat un foraj vertical de peste 10.000 de metri adâncime”, a declarat Wang Chunsheng, expert-șef pentru zăcământul petrolier Tarim în cadrul Corporației Naționale de Petrol din China (CNPC), care se ocupă de foraj.

CNPC este o companie de stat din China din domeniul extracției de petrol și gaze, și totodată una dintre cele mai mari corporații de energie din lume.

Situat între Munții Tianshan și Kunlun, bazinul Tarim este una dintre zonele cel mai dificil de explorat din cauza condițiilor aspre de mediu.

Wang a spus că, dincolo de adâncimea de 10.000 de metri, forajul se va confrunta cu provocări și mai mari, cum ar fi temperaturi de peste 200 de grade Celsius și presiuni de 130.000.000 de Pascali (de 130 de ori mai mari decât presiunea atmosferică la nivelul mării), iar dificultatea va spori cu fiecare metru forat.

Ne găsești și pe Threads.

Cel mai adânc puț vertical din lume are o adâncime de 12.262 de metri. Realizat în anii ’70 de Uniunea Sovietică, Puțul Kola rămâne până în ziua de astăzi cel mai adânc foraj realizat vreodată. Se află în Peninsula Kola, aproape de granița cu Norvegia.

puțul kola
Puțul Kola. Foto: Andre Belozeroff / Wikipedia.org

Foto: Hans / pixabay.com / Andre Belozeroff / Panoramio / Wikipedia.org

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.