Cum se vor stabili prețurile RCA. Ce schimbări propun parlamentarii și Guvernul

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro

Senatorii au adoptat legea RCA, prin care se prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară va stabili un tarif de referință.

O altă modificare importantă este că doar cei care părăsesc țara vor mai plăti „Cartea verde”, iar vârsta nu va mai fi un criteriu pentru stabilirea prețului poliței RCA.

De asemenea, service-urile vor fi obligate să facă toate reparațiile autoturismului asigurat. Mai mult, asiguratorul va fi obligat să achite paguba într-un termen stabilit de lege, altfel i se va retrage licența. Legea votată de senatori mai prevede și că tractarea autovehiculului avariat va fi asigurată prin polița RCA.

Legea adoptată de senatori va ajunge și în Camera Deputaților, care este decizională. Inițiatorii speră ca legea să fie promulgată până la sfârșitul acestui an.

În paralel, mâine, Guvernul ar urma să adopte o ordonanță de urgență cu privire la RCA. În mare, cuprinde cam aceleași prevederi ca și legea din parlament.

Prin proiectul de O.U.G. sunt stabilite limite de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, conform reglementărilor Uniunii Europene. Astfel, pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita este de 1.000.000 de euro.

În cazul vătămării corporale şi al deceselor, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita se ridică la 5.000.000 de euro.

De asemenea, la propunerea transportatorilor, asiguratorii vor pune la dispoziția asiguraților, la cerere, calculul pe baza căruia a fost determinată valoarea poliței.

Salarii mai mari la supermaket decât la bancă. Ce câștiguri oferă marile magazine

Oamenii inimoși care au cărat bolovani și ciment ca să ridice un heliport în vârf de munte

https://greatnews.ro/acvila-de-camp-a-reaparut-in-romania-dupa-45-de-ani/

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.