Cum a fost ridicată Columna lui Traian. Explicația, într-un filmuleț extraordinar

Columna lui Traian
Columna lui Traian Foto: Captură Youtube

Columna lui Traian este considerată o adevărată bijuterie a Romei antice, iar National Geographic i-a acordat o atenție deosebită și a realizat un filmuleț uimitor în care prezintă etapele construirii sale.

Columna care se află în Forul lui Traian din Roma rămâne unul dintre cele mai impresionante monumente care au supravieţuit prăbuşirii Imperiului Roman, iar o echipă de artiști animatori de la National Geographic a realizat la un filmuleț în care explică modul în care celebra construcție a fost realizată.

Folosind tehnica „stop-motion”, un procedeu extrem de migălos, asemănător celor folosite la începutul industriei desenelor animate, animatorii prezintă meșteșugari creați manual cum lucrau la desăvârșirea columnei, iar povestioara se referă la un turist ajuns la Roma, curios în privinţa minunii inginereşti, şi care călătoreşte în timp pentru a vedea cu ochii lui cum a fost construită.

În filmuleț, se explică cum a fost construită columna și istoria ei:

„Columna lui Traian este unul dintre cele mai impresionante monumente care au supravieţuit căderii Imperiului Roman, iar cercetătorii încă încearcă să înţeleagă cum a fost construită. Ce bine ar fi dacă am putea călători în timp, să vedem cu ochii noştri cum a fost ridicată această capodoperă inginerească. Coloana a fost comandată de Senatul Roman în 113 d.Hr., pentru a-l onora pe Împăratul Traian, care tocmai îi cucerise pe daci, aproape ştergându-i de pe faţa Europei. Se crede că arhitectul a fost Apollodor din Damasc, care deja proiectase Forumul lui Traian.

Pentru înălţimea de 35 de metri, incluzând piedestalul masiv, columna a necesitat 29 de blocuri de marmură de Carrara, fiecare cântărind între 25 şi 77 de tone. Au fost aduse de la o carieră din nordul Romei şi transportate pe fluviul Tibru până la şantier. În fiecare bloc au fost cioplite ferestre şi scări interioare folosite pentru accesul spre vârful construcţiei.

O teorie recentă spune că pietrele uriaşe erau împinse, după preparare, în interiorul unui lift uriaş, ridicat dintr-un eşafodaj de schelărie. Pentru a putea prinde pietrele în dispozitivul de liftare, meseriaşii romani au înfipt pene de fier ingenioase în marmură. Ulterior, sistemul de scripeţi complex era acţionat prin tracţiune umană, corelată cu cea a mai multor cai. După ce toate blocurile au fost montate, meşteşugarii au început să lucreze la faimosul basorelief sculptat în lungime de 200 de metri care spune povestea războiului lui Traian cu dacii.

Basorelieful se înalţă spre vârf în spirală, asemenea unei benzi animate, conţinând 156 de scene diferite. Cel mai probabil, a fost pictat iniţial, dar n-au rămas dovezi în sensul acesta. O statuie a lui Traian din bronz a fost plasată în vârf, dar în anul 1588 un papă a înlocuit-o cu statuia Sfântului Petru. Statuia lui Traian şi-a pierdut urma pe parcursul istoriei. Mormântul împăratului se află la baza columnei, acolo unde i-a fost depusă cenuşa după moarte. Columna lui Traian rezistă de peste 1900 de ani, iar de-a lungul timpului, pe măsură ce simbolurile Romei au dispărut unul câte unul, a rămas să inspire şi să fascineze”.

KzQ7Vl

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe
 pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Mobilizare exemplară la metrou, pentru salvarea unei femei prinse între vagon și peron
Sunetul sec al pumnilor, într-o Românie surdă. Un drum frânt spre libertate

Salvare emoționantă, după două luni în mijlocul oceanului
Traian Băsescu, atac fără precedent la adresa justiției din România

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.