Traian Băsescu, atac fără precedent la adresa justiției din România

traian băsescu
Traian Băsescu. Foto: Captură YouTube/B1TV

Invitat într-o emisiune televizată, fostul președinte Traian Băsescu a declarat că arestările preventive încalcă drepturile omului, a criticat „spectacolul cătușelor” oferit de DNA și a spus că nu îi sună pe Florian Coldea, pe Codruţa Kovesi sau pe Livia Stanciu „din silă”, deoarece „ei sunt artizanii” unui “mod răvăşit de a face justiţie”.

Fostul președinte al României a criticat în timpul emisiunii „X-press” difuzată de B1Tv afirmația președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, potrivit căreia Curtea Supremă va fi un partener al DNA.

„Văd niște efecte ale noului Cod Penal și niște excese ale procurorilor cu arestările preventive. Mă uitam, stăteam ca om care știe ce înseamnă forța statului când se așază pe unul, un om căruia i-au pus cătușele, la sfârșitul mandatului meu au fost foarte multe denunțuri, dar în timpul mandatului meu nu prea au fost. Este un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă. Gândiți-vă la un om care a fost reținut și urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare. Ce se întâmplă automat? E primit cu un cortegiu de presă și cu informațiile toate date presei pentru ce e chemat omul”, a spus Traian Băsescu.

„Deci, pregătirea reținerii se face prin mijloace necinstite, e necinstit să faci așa ceva unui om care e liber, nu e condamnat. Se stă 24 de ore, de regulă se ieșea cu cătușele la mâini la emisiunea unui anumit realizator, un element de presiune formidabilă. Se duce la ÎCCJ, dar delațiunile se răspândesc în presă și judecătorul e în fața opiniei publice. Cine a creat isteria în opinia publică? Procurorii care dau din dosare, avocații n-o fac. Un alt element de presiune: un om care a fost arestat are pe cap procurorul DNA de caz, Curtea de Conturi, SRI, presă, n-are nicio șansă. Denunțul a dobândit valoare de probă aproape. E aproape probă. Ori, eu nu pentru tipul acesta de justiție am luptat și nu s-a întâmplat până cu două luni înainte de terminarea mandatului meu. Codurile intraseră în vigoare la 1 ianuarie”, a continuat fostul șef al statului.

„Știți cum văd eu omul care e dus la arestare? Ca pe o muscă care are toată greutatea instituțiilor statului pe el”, a mai spus el.

„Condițiile de la arestul de la IGP – asta înseamnă tortură”

„Am văzut declarația președintei ÎCCJ că vor fi un partener al DNA. Zău? Păi un inculpat care are pe cap procuror, DNA, SRI, ÎCCJ, nu vă supărați, ce șanse mai are omul ăsta? Ce șanse mai are un om care are instituțiile astea pe el și se duce la ÎCCJ știind că președinta a spus că suntem partenerii DNA-ului? N-are nicio șansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii, nu ÎCCJ vine și spune noi suntem partenerii voștri. Luați 3 delațiuni și băgați-l la beci până recunoaște delațiunile. La Șova, care a distrus probe, e elementară că te duce la arest, sau la Vâlcov, de care îmi pare rău că-l știu de când era copil, îi găsești tablourile ascunse, nu mai ai ce să îi faci. Dar arestările în vederea obținerii mărturisirii înalcă orice normă a drepturilor omului”, a declarat Băsescu.

Fostul șef al statului a declarat că în timpul mandatului său nu se întâmplau astfel de „abuzuri”, referindu-se la arestările preventive, mai notează b1tv.ro.

„Astfel de abordări nu vor face decât rău justiției pentru că se va decredibiliza în timp. Un om ținut în arest în mod abuziv fără probe concrete, este torturat. În condițiile de la arestul de la IGP – asta înseamnă tortură. Eu nu voi renunța de dragul de a părea unul care e, domne, e cu justiția orice s-ar întâmpla, justiția trebuie să aplice legea. Ce îți e să îl ții sub supraveghere? Nu discut acum despre cazul Elenei Udrea, ci despre ceea ce mie mi se pare inuman”, a continuat fostul președinte.

Întrebat de ce nu îi sună pe Florian Coldea , pe Codruţa Kovesi sau pe şefa ÎCCJ, Livia Stanciu, Traian Băsescu a declarat: ”Pot să vă spun că din silă?”.

”Pentru că ei sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie, fără respect pentru cel care nu e condamnat. Ce să fac? Vor să mai rămână cinci mandate în funcţie”, a mai spus Băsescu.

Recomandările editorilor GreatNews:

Sunetul sec al pumnilor, într-o Românie surdă. Un drum frânt spre libertate
Salvare emoționantă, după două luni în mijlocul oceanului
O invenție care ajută șoferii, realizată de elevi

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.