Condimentul care ajută la înlăturarea amintirilor neplăcute

Turmericul sau curcuma este un condiment foarte folosit în bucătăria indiană datorită gustului său deosebit, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că, pe lângă o aromă specială mai are și o altă proprietate: înlătură amintirile neplăcute și ajută creierul să se repare singur, în cazul unor evenimente neplăcute.

Turmericul sau curcuma așa cum mai este denumit în lume are o substanță care împiedică fixarea unor amintiri negative, iar studiul realizat pe șobolani de laborator a ajuns la o concluzie interesantă.

Oamenii de știință lucrează la un tratament eficient pentru persoanele care au tulburări de stres posttraumatic, iar experimentul pe șobolani este un pas important.

Cercetătorii de la City University of New York i-au învățat pe șobolani să se sperie atunci când auzeau un anumit sunet, pentru a putea trece mai departe la cercetarea propriu-zisă.

Câteva ore mai târziu, atunci când au emis acelaşi sunet, şobolanii care primiseră hrană obişnuită au „îngheţat” de frică, aşa cum fuseseră condiţionaţi. În schimb, şobolanii care consumaseră hrană bogată în curcumă nu au mai manifestat acest comportament, ceea ce sugerează că amintirile lor negative legate de frică fuseseră şterse.

Studiul a fost publicat în jurnalul „Neuropsychopharmacology” în noiembrie 2014.

Curcuma este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare descoperite în alte studii, procesele inflamatorii fiind asociate cu bolile cardiovasculare, cu Alzheimer, precum și cu alergii și boli ale sistemului nervos, precum depresia, anxietata sau stresul posttraumatic.

Un studiu anterior despre turmeric, publicat în septembrie 2014 în jurnalul „Stem Cell Research and therapy”, a arătat că acest condiment ar putea stimula dezvoltarea celulelor nervoase, ajutând astfel creierul să se repare singur.

„Descoperirile noastre despre curcuma ne duc cu un pas mai aproape de a atinge acest obiectiv, de a ajuta creierul să se repare singur”, a declarat într-un comunicat de presă Dr. Adele Rueger, autor principal al studiului publicat în „Stem Cell Research and therapy” și cercetător la Univeristatea Hospital of Cologne din Germania, dar și la Institutul de Neuroștiință și Medicină.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version