Cine este de fapt ”eroul” trimis la carceră de Augustin Lazăr în anii ’80

Sursa foto: youtube.com

”Eroul trimis la carceră de Augustin Lazăr”, așa cum l-a prezentat Antena 3 pe fostul condamnat Ioan Muntean, a fost de fapt condamnat pentru tâlhărie și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

El a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce a atacat un grănicer și i-a luat acestuia pistolul mitralieră și 30 de cartușe, potrivit unor documente consultate, în exclusivitate, de G4Media.

Bărbatul nu era însă la prima condamnare. El mai primise și înainte de incidentul respectiv pedepse cuprinse între 7 luni și 4 ani, pentru abuz în serviciu, ucidere din culpă și neglijență în serviciu.

Atacarea grănicerului

Ca mulți români, Ioan Muntean a încercat în anii 1980 să fugă din România, pe o rută prin Caraș Severin. El a făcut parte dintr-un grup de 3 fugari.

„În data de 11 iulie 1980, fiind hotărât să treacă în mod fraudulos frontiera din țara noastră cu Iugoslavia pentru a ajunge într-un stat capitalist – a plecat cu un autoturism însoțit de Wolf Alfred și Udrea Ioan, pe care-i cunoștea din penitenciar, la Oravița.

Aici au stat timp de două zile, după care, împreună au plecat spre frontieră în direcția localității Vărădie. După ce au studiat împrejurările și posibilitățile de trecere a graniței, când au ajuns la malul râului Caraș, s-a despărțit de cei doi infractori, care, fiind înotători, au reușit să treacă râul pe celălalt mal, iar inculpatul a rămas singur pe malul opus al apei.

Datorită acestei situații, inculpatul a mai stat până în dimineața zilei de 4 iulie 1980 în zona de frontieră, după care s-a hotărât să revină la Timișoara. În timp ce se afla într-o stație de autobuz ITA din localitatea Creoni, a fost legitimat de soldatul Jurj Vichente, militar grănicer”, scrie în sentința Nr. 259 din 26 iulie 1980, a Tribunalului militar Timișoara.

Soldatul l-a considerat suspect și i-a cerut să îl însoțească la subunitate din comuna Grădinari, din județul Caraș Severin. Însă, odată ce au ieși tpe câmp, Muntean l-a atacat pe soldat și i-a luat pistolul mitralieră și 30 de cartușe. L-a amenințat pe soldat că, dacă îl va urmări, îl va împușca. Militarul a ales să dea alarma, iar Muntean a fost prins de polițiști după trei ore de căutări.

Tribunalul militar l-a condamnat pe Muntean la 8 ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 6 ani.

Cum a fost prezentat Muntean de Antena 3

Postul de televiziune Antena 3 l-a prezentat pe Muntean drept ”un deținut politic” și un ”erou” trimis la carceră de Augustin Lazăr. Procurorul general al României este un critic aspru al modificărilor în justiție realizate în ultimii ani de coaliția PSD-ALDE.

„După şapte ani am fost eliberat. Înainte am intrat în Comisia de eliberare, în care era procurorul Augustin Lazăr. El era şeful Comisiei. Dacă el zicea nu, nu plecai. Eu am fost de două ori amânat!

Vreau să vă spun că prin ’85 am ieşit la raport la procuror să-mi dea să scriu că sunt nevinovat. Am scris aşa cum s-a întâmplat.

Când m-am dus la el a dat ordin să fiu băgat la izolare zece zile că am calomniat organele puterii de stat. Eu vorbeam că m-au băgat la puşcărie nevinovat, dar procurorul Augustin Lazăr spunea că am calomniat organele puterii”, a declarat Muntean în fața jurnaliștilor Antena3.

Cazul Muntean vs cazul Iulius Filip

Cazul Muntean a fost prezentat ca o continuare a cazului lui Iulius Filip, un fost deținut politic care îl acuză pe Lazăr ca a refuzat în mod repetat solictările sale de eliberare din penitenciar.

Filip este un cunoscut disident anticomunist, arestat în repetate rânduri pentru convingerile sale. Potrivit Adevarul, Filip este cel care a avut curajul de a trimite o scrisoare de solidaritate către muncitorii care au provocat revolta din Gdansk, Polonia.

Publicația luju.ro a fost cea care l-a acuzat pe Augustin Lazăr că a refuzat în mod repetat eliberarea din penitenciar a lui Iulius Filip. Însă, Lazăr spune că el nu a fost niciodată în măsură să ia o astfel de decizie.

„Având în vedere perioada lungă de timp care a trecut, precum şi imposibilitatea consultării unor documente originale (în special a hotărârii judecătoreşti emise în cauza respectivă) care să probeze situaţia evocată, precizez că nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă”, mai spune Augustin Lazăr.

„Este o grosolănie să spui că procurorul închidea sau deschidea pe cineva în penitenciar, că modifica mandatul de executare a pedepsei la care umbla doar judecătorul. Printre cele 50-60 de dosare, era posibil să fie şi o persoană ca domnul Filip şi condiţiile erau verificate în acelaşi mod la toate persoanele, indiferent de ce condamnare aveau. Procurorul nu avea contact cu condamnatul din penitenciar, iar comisia era la grefa penitenciarului. Îmi exprim regretul pentru drama acestui om despre care acum am auzit, pe care nu l-am cunoscut. Se vede că a suferit nevinovat. El avea o condamnare dată de un tribunal militar şi se afla la Aiud în executarea unei pedepse”, a declarat Augustin Lazăr, la Realitatea Tv.

„Regret că drama acestui om, un disident politic care a crezut în convingerile sale şi a fost un om de onoare, a fost folosită de oameni interesaţi, pentru a ataca Justiţia, Ministerul Public, procurorul general. Aceste acte se ştie că erau cunoscute şi desecretizate de ani de zile, dar nu au fost scoase decât acum, când e nevoie să satisfacă interesele celor care au un interes major în procedurile judiciare şi pentru care se obţine cu dificultate un aviz de urmărire penală, persoane interesate de postul de procuror general”, a mai spus Augustin Lazăr.

Declarația lui Radu Filipescu

În apărarea lui Lazăr vine și o declarație a lui Radu Filipescu (64 de ani), deţinut politic şi coleg de penitenciar cu Iulius Filip. Acesta a declarat pentru „Adevărul” că nu a auzit de procurorul Augustin Lazăr în perioada în care a fost încarcerat la Aiud.

În plus, Filipescu crede că deciziile privind eliberarea deţinuţilor erau luate de Securitatea de la Bucureşti care se consulta cu Gheorghe Lazăr, ofiţerul de contrainformaţii al Securităţii în penitenciar.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.